Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

АКАДЕМІКИ НААН ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У ЖЕНЕВСЬКИЙ ЗУСТРІЧІ ДЕРЖАВ-ЧЛЕНІВ КБТЗ 13.12.2018

АКАДЕМІКИ НААН ВЗЯЛИ УЧАСТЬ У ЖЕНЕВСЬКИЙ ЗУСТРІЧІ ДЕРЖАВ-ЧЛЕНІВ КБТЗ

Представники Національної академії аграрних наук України взяли участь щорічній зустрічі держав-членів Конвенції про заборону розробки, виробництва та накопичення запасів бактеріологічної (біологічної) і токсинної зброї та про їх знищення (КБТЗ), яка проходила у Женеві.

Зокрема, академію представляли академік-секретар відділення ветеринарної медицини Микола Мандигра та академік НААН Головко Анатолій. Цьогоріч обговорювалися шляхи подальшого зміцнення КБТЗ, поглиблення міжнародної співпраці, у тому числі в контексті надання технічної допомоги державам-учасницям Конвенції для виявлення та боротьби із загрозами пандемічного характеру й використання результатів біологічних досліджень у мирних цілях.

Глава делегації України на вказаному заході, Постійний представник України в Женеві Юрій Клименко підкреслив важливу роль КБТЗ у процесах роззброєння та нерозповсюдження зброї масового знищення, а таккож підкреслив стурбованість з приводу колекцій мікроорганізмів, що зберігались на важливих об’єктах системи біобезпеки України, нині розташованих на тимчасово окупованих територіях. Йдеться про Українську протичумну станцію у Сімферополі, Кримську республіканську санепідемстанцію, Донецьку і Луганську обласні санітарно-епідеміологічні станції.

Окреме занепокоєння ці об’єкти викликають через небезпечну мілітаризацію країною-агресором Кримського півострова, нещодавнім актом російської збройної агресії проти України в районі Керченської протоки та триваючими бойовими діями на Сході України.

Українська сторона закликала міжнародне співтовариство здійснювати належний моніторинг ситуації навколо вищезгаданих елементів системи біологічної безпеки України на її тимчасово окупованих територіях.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: