Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

22.11.2018

Михайло Гладій: НААН сформує базу науково обґрунтованих проектів, перспективних для інвестування

У сільському господарстві зберігається складна ситуація з інвестуванням, обсяг залучених коштів недостатній і не відповідає потребам галузі. Про це заявив перший віце-президент Національної академії аграрних наук України Михайло Гладій під час засідання президії академії.
Зокрема, у першому півріччі поточного року капітальні інвестиції у сільське господарство склали 26,9 млрд грн, що лише на 9,8% більше ніж за аналогічний період минулого року. Для порівняння, у 2017 році темп приросту інвестицій становив 42%. Більше того, у загальному обсязі інвестицій понад 80% — це власні кошти виробників.
«Особливо відчутний брак інвестицій для малих сільськогосподарських підприємств, фермерських і селянських господарств. У деяких регіонах інвестиційна не забезпечує навіть умов простого відтворення аграрного капіталу. Негативний інвестиційний імідж держави стримує залучення прямих іноземних інвестицій, ресурсів з кредитних і фондових ринків», — повідомив Михайло Гладій.
У структурі академії над науковим розв’язанням інвестиційної проблеми працює Інститут аграрної економіки. Його діяльність зосереджена на інвестиційному забезпеченні стратегій розвитку АПК і сільських територій, прогнозів інвестицій, методів і практики розроблення інвестпрограм.
Рішенням президії Інституту доручено сформувати рекомендації органам влади щодо стратегічних напрямів інвестиційного забезпечення агросектора. «Без інвестицій сьогодні неможливо уявити собі інноваційний розвиток. Тому потрібно попрацювати в цьому напрямі усім відділенням, сформувати базу перспективних, науково обґрунтованих інвестиційно-інноваційних проектів. Такі проекти можуть стати візитною карткою і нашої академії, і аграрної галузі загалом», — наголосив Михайло Гладій.

Повернення до списку



Новини України

Пошук: