Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Тенденція уповільнення темпів нарощування капітальних інвестицій у сільське господарство збережеться до кінця 2018 року – Інститут аграрної економіки 13.09.2018

Тенденція уповільнення темпів нарощування капітальних інвестицій у сільське господарство збережеться до кінця 2018 року – Інститут аграрної економіки

Капітальні інвестиції у сільське, лісове та рибне господарство у І півріччі 2018 року склали 26869,8 млн грн. Це на 9,8% більше порівняно з аналогічним періодом минулого року, поінформував провідний науковий співробітник Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Микола Кісіль, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державного комітету статистики України.

При цьому, зауважив вчений, у сільському господарстві капітальні інвестиції за І півріччя зросли лише на 9,2%, тоді як торік темп приросту капітальних інвестицій у сільське господарство, мисливство та надання пов’язаних з ними послуг до відповідного періоду попереднього року становив 42,1%, а у 2016 році – 73,8%.

Помітного приросту капітальних інвестицій досягнуто у лісовому господарстві та лісозаготівлі  на 66,4%. У рибному ж господарстві вони, навпаки, зменшилися – на 18,6%.

За розмірами капітальних інвестицій, які за фактом поки що не перевищують 110 дол. США на 1 га угідь, Україна помітно поступається розвинутим країнам світу. Там цей показник складає не менше 150 дол. США на 1 га.

У виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів інвестиційні процеси в І півріччі 2018 року дещо оживилися, хоча вони поки що залишаються недостатньо активними, а саме виробництво цієї продукції є інвестиційно непривабливим. Загальний обсяг капітальних інвестицій на його розвиток у січні-червні цього року порівняно з відповідним періодом 2017 року збільшився на 27,4% і становив9371,8 млн грн. Тобто на виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів припадало лише 39 коп. на 1 грн вкладень у сільське господарство, пояснив науковець. У 2010 році цей показник складав 1 грн, а у 2000 році – 2,16 грн.

З огляду на результати І півріччя, існує достатньо висока вірогідність того, що тенденція уповільнення темпів нарощування капітальних інвестицій у сільське господарство збережеться до кінця року, підсумував Микола Кісіль.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: