Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Екологічні проблеми птахівництва України: сучасний стан та шляхи вирішення 27.04.2018

Екологічні проблеми птахівництва України: сучасний стан та шляхи вирішення

25 квітня 2018 р. в Інституті агроекології і природокористування НААН відбулося засідання круглого столу на тему: «Екологічні проблеми птахівництва України: сучасний стан та шляхи розв’язання», в якому   взяли участь 33 учасника. До обговорених питань увійшли важливі для України проблеми впливу сучасного птахівництва на екологічний стан довкілля:
1.    Організація наукових досліджень з розв’язання екологічних проблем у тваринництві України.
2.    Стан та перспективи розвитку галузі птахівництва України.
3.    Розвиток птахівництва у фермерських та присадибних господарствах, їх вплив на довкілля.
4.    Екологічні засади раціонального використання азоту у сільському господарстві.
5.    Екологічні основи утилізації твердих відходів птахівництва.
6.    Перспективи розв’язання екологічних проблем бройлерного виробництва.
7.    Шляхи  розв’язання екологічних проблем виробництва перепелиної продукції.
8.    Екологічне оцінювання навколишнього природного середовища в зонах виробництва. продукції птахівництва.
9.    Органічне вирощування птиці у гармонії з навколишнім середовищем.
       За підсумками роботи круглого столу Екологічні проблеми птахівництва України: сучасний стан та шляхи розв’язання» прийнято резолюцію, що ухвалена одностайно:
1.    Порушити клопотання перед  Президією НААН про розгляд та позитивне вирішення питання відновлення діяльності Інституту птахівництва у с. Бірки Харківської області
2. Екологічні проблеми, що виникають у виробництві продукції птахівництва, потребують комплексного системного підходу до їх розв’язання. Актуальним завданням сучасної аграрної науки є формування концептуальних засад ведення екобезпечного птахівництва.
3.   Для покращення в Україні екологічної ситуації у зонах ведення промислового птахівництва в загальнодержавному масштабі необхідно удосконалити законодавчу базу, що регламентує діяльність птахівницьких підприємств щодо захисту довкілля, привести її у відповідність до законодавства країн ЄС.
4.    Перспективи подальших екологічних досліджень передбачають проведення системного екологічного моніторингу, моделювання та прогнозування змін у навколишньому природному середовищі за інтенсифікації виробництв з отримання м’яса птиці та яєць. З цією метою необхідно розширити мережу регіональних лабораторій, які здійснюють екологічний моніторинг підприємств, оснастити їх сучасним обладнанням.
5.    Віднести до пріоритетних напрямків розвитку науки і техніки розроблення та впровадження новітніх природоохоронних технологій та обладнання для утримання птиці, переробки побічної продукції і відходів, удосконалення способів очищення стічних вод та викидів, пошук економічно вигідних методів утилізації побічних продуктів  продукції птахівництва, посліду, отримання органо-мінеральних добрив.
6.    Відповідним державним установам здійснювати видачу ліцензій на діяльність птахівницьким підприємствам тільки за умови гарантованого дотримання ними усіх екологічних норм.
7.    Мінагрополітики збільшити частку компенсації птахівницьким підприємствам вартості придбаного нового обладнання і поліпшити умови надання  кредитів на його придбання, якщо його експлуатація призведе до зменшення забруднення довкілля.

Повернення до списку



Новини України

Пошук: