13.04.2018
Україна завдяки останнім розробкам вчених має високий потенціал для виробництва високоякісних червоних вин
Україна завдяки останнім розробкам вчених «Інституту виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова» має високий потенціал для виробництва високоякісних червоних вин. Про це на засіданні Президії Національної аграрної академії України повідомив директор ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова» В’ячеслав Власов. «Розробки вчених Інституту останніх років у напрямі селекції технічних сортів винограду дали змогу поповнити сортимент України білими сортами – Загрей, Ароматний, Іскорка, Ярило, Селена, що використовуються для приготування столових білих вин високої якості. Серед червоних сортів винограду нового покоління перспективними є Одеський жемчуг, Чарівний (раннього строку достигання) та Отрада (пізнього строку достигання). Встановлено, що виноград названих сортів має високу здатність до накопичення та віддачі фенольних та барвних речовин і, таким чином, є потенціал для виробництва високоякісних червоних вин.
Ще один з напрямків досліджень, започаткованих ученими, має на меті вивчення ролі поліфенолів винограду у вирішенні проблем пострадіаційних ускладнень, що дуже важливо для країн, території яких постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АС.», – зазначає академік.
Задля подальшого розвитку досліджень у виноробній галузі Президія НААН постановила продовжити до 1 грудня 2020 р. селекційну роботу зі створення нових сортів винограду з підвищеним вмістом поліфенольних сполук для споживання з лікувально-профілактичною метою.
Окрім того, було прийнято рішення провести до 30 грудня 2019 року пошукові дослідження щодо потенціалу малих виновиробників для розвитку енотуризму (ознайомлення із технологіями, проживання в екологічно чистих регіонах та споживання екологічно чистого винограду і вина) як чинника покращення стану ампело- та енотерапії в Україні.
У НААН зазначають, що, згідно з даними Державної служби статистики, площа виноградних насаджень станом на початок 2018 р. становить 42,5 тис. га, зокрема 40,3 тис. га у плодоносному віці. Основними виноградарськими та виноробними регіонами України є: Одеська, Миколаївська, Херсонська, Закарпатська області та АР Крим, які займають 95 % від загальних площ виноградних насаджень країни. Валовий збір у 2017 р. був на рівні 377,8 тис. тонн столового і технічного винограду, з якого на виноматеріали перероблено 253 тис. тонн винограду (без врахування АР Крим).
ННЦ «Інститут виноградарства і виноробства ім. В.Є.Таїрова» є провідною науковою установою в системі НААН, що протягом семи років проводить дослідження за напрямами ампело- та енотерапії в Україні.
Пошук:
01.12.2020
Україні загрожує втрата внутрішнього ринку винопродукції – Інститут аграрної економіки
30.11.2020
Продовжується сівба озимих культур: станом на 23 листопада вже засіяно 7895,8 тис. га
30.11.2020
Cтаном на 26 листопада зібрано 14905,88 тис. га зернових та зернобобових культур
26.11.2020
Українські садівники отримають 165 млн грн на компенсацію за придбані садженці
26.11.2020
Україна суттєво наростила екпорт цукру
Новини України 256 — 260 з 833
Початок | Поперед. | 50 51 52 53 54 | Наст. | Кінець