Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

ВЧЕНІ ОБҐРУНТУВАЛИ МОДЕЛЬ ОБІГУ ЗЕМЕЛЬ СІЛЬГОСППРИЗНАЧЕННЯ 07.03.2017

ВЧЕНІ ОБҐРУНТУВАЛИ МОДЕЛЬ ОБІГУ ЗЕМЕЛЬ СІЛЬГОСППРИЗНАЧЕННЯ

Науковці Інституту аграрної економіки обґрунтували модель обігу земель сільськогосподарського призначення, яка не має нічого спільного з «розпродажем українських земель», констатує директор Інституту, академік НААН Юрій Лупенко. 
За його словами, базовим постулатом розробленої науковцями Інституту аграрної економіки моделі обігу земель сільськогосподарського призначення є законодавче закріплення вимог до покупця земельної ділянки. Таким покупцем, стверджує Юрій Лупенко, має бути лише громадянин України, який проживає за місцем знаходження земельної ділянки, що купується, має спеціальну сільськогосподарську освіту та (або) певний досвід роботи у сільському господарстві, і передбачає господарювати на купленій ділянці особисто. За такого підходу, зауважує академік, купівля земельних ділянок сільськогосподарського призначення відбуватиметься на користь селян виключно як засобу виробництва. Це має забезпечити розширення зайнятості сільського населення, підвищення його доходів і формування потужного середнього класу в сільській місцевості як базового елементу розвитку сільських громад і збереження українського села. 
З огляду на порівняно високу вартість земельних ділянок сільськогосподарського призначення для селян – навіть нормативно-грошова оцінка 1 га сільгоспугідь становить близько 31 тис грн – запровадження обігу цих ділянок має супроводжуватись створенням спеціальної ефективної системи його регулювання. Вона має включати кілька складових. По-перше, йдеться про надання пільгових кредитів, компенсацій, дотацій тощо покупцям для придбання земельних ділянок за рахунок бюджетних коштів, пояснив академік. По-друге, стверджує Лупенко, слід створити спеціальну установу для підтримки ліквідності – справедливої, достатньо високої, економічно обґрунтованої ціни – земельних ділянок. Ця установа повинна викуповувати ділянки у випадку надлишку їх пропозиції на ринку, а потім продавати селянам по мірі збільшення попиту. Також модель передбачає запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення відповідно до спеціально розробленої вченими Інституту аграрної економіки Дорожньої карти. Вона передбачає проходження щонайменше шести етапів: від сприйняття суспільством самої моделі – до розроблення та запровадження механізму державного регулювання ринкового обігу сільськогосподарських земель. 
Розроблена вченими модель розглядалася на засіданні Президії Національної академії аграрних наук України, була презентована на парламентських слуханнях «Регулювання обігу земель сільськогосподарського призначення: пошук української моделі», засіданнях вищих органів Асоціації фермерів та приватних землевласників України, Аграрного союзу України, національних і регіональних аграрних форумах. Реалізація зазначеної моделі дасть змогу не лише забезпечити права власників земельних ділянок, а й завершити формування ефективного для держави і максимально сприятливого для українських селян ринку сільськогосподарських земель, запевняє Юрій Лупенко. 

 прес-служба Інституту

Повернення до списку



Новини України

Пошук: