Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Асоціація тваринників України оголошує загальнонаціональний тренінг щодо боротьби з африканською чумою свиней 17.10.2016

Асоціація тваринників України оголошує загальнонаціональний тренінг щодо боротьби з африканською чумою свиней

Інститут ветеринарної медицини НААН та Асоціація тваринників України запускає масштабний проект: серію регіональних тренінгів, присвячених заходам профілактики та боротьби з африканською чумою свиней (АЧС)

 

Адже, на сьогоднішній день ситуація з АЧС в Україні досягла критичної точки – набула ознак епізоотії. В країні зафіксовано вже понад 100 спалахів АЧС,  з них – близько 40 - за 9 місяців 2016 року. Буквально щоденно проблема загострюється - вірус поширюється надшвидкими темпами. І якщо на великих свинарських комплексах ситуація більш-менш контрольована  (працюють внутрішні служби ветеринарного контролю, що стежать за дотриманням жорстких санітарно-ветеринарних норм), то власники дрібних господарств у приватному секторі залишаються із проблемою сам-на-сам. Часто вони не володіють навіть елементарною інформацією про шляхи поширення  вірусу та способи запобігання АЧС.

Саме тому Інститутом ветеринарної медицини НААН разом із Асоціацією тваринників України організовує серію виїзних семінарів-тренінгів, на яких висококваліфіковані ветеринарні фахівці розповідатимуть про те, як захистити підприємство від АЧС; як діяти при виявленні хвороби в господарстві чи регіоні; та нададуть практичні відповіді на актуальні питання щодо проблеми поширення АЧС.

 

«Даний проект охопить усю територію України, - розповіла Голова Асоціації тваринників Ірина Паламар. – Наша ініціатива викликала бурхливий інтерес не лише тваринників, але й регіональних ветлікарів, і представників місцевої влади у різних куточках України. Ми вже спланували щільний графік виїзних семінарів. Перший із них відбувся у м. Одеса 20 вересня 2016 року й зібрав усіх зацікавлених представників свинарської галузі південного регіону. Семінари проводитимуть фахівці Інституту ветеринарної медицини, які мають величезний й унікальний досвід боротьби з вірусом АЧС та володіють усіма сучасними методиками щодо профілактики та заходів захисту від хвороби. Кожен учасник тренінгу отримає пам’ятку з практичними рекомендаціями, які зможе застосувати у себе на господарстві. Впевнені, що наша ініціатива стане важливим кроком до подолання однієї з найбільших проблем свинарів і допоможе врятувати галузь! Зі свого боку АТУ робить для цього все можливе».

Нагадаємо, що нещодавно Міністр аграрної політики і продовольства України Тарас Кутовий  заявив, що в державі склалася дуже напружена ситуація через періодичні спалахи в регіонах африканської чуми свиней. «У нас ця небезпека існує вже кілька років, ми фактично здійснюємо локалізації, постійно спалахи відбувалися, продовжують відбуватися. Це дуже складна ситуація, оскільки ні вакцини, ні протидії цьому захворюванню у світі в даний момент не існує. Єдиний спосіб – це спалення тварин» - вважає очільник.


В УКРАЇНІ СТАРТУВАЛА ОСВІТНЯ ПРОГРАМА РЕГІОНАЛЬНИХ ТРЕНІНГІВ ПО ЗАПОБІГАННЮ АФРИКАНСЬКІЙ ЧУМІ СВИНЕЙ

            Навчання спільно проводять Інститут ветеринарної медицини НААН та Асоціація тваринників України.

20 вересня 2016 року стартувала серія загальнонаціональних тренінгів, присвячених боротьбі з африканською чумою свиней. Мета освітньої програми – надати максимально актуальну інформацію щодо АЧС та забезпечити слухачів практичними інструментами, що дозволять не допустити спалаху захворювання. А у випадку, коли тварина все-таки захворіла, вжити оперативних та дієвих заходів, що дозволять мінімізувати збитки та запобігти подальшому розповсюдженню вірусу.

Перший регіональний тренінг відбувся у м. Одеса та зібрав більше 60 учасників. До навчання долучились власники фермерських господарств, керівники тваринницьких комплексів, зоотехніки, технологи, практикуючі ветеринари, спеціалісти територіальних відділень Держпродспоживслужби України.

Проведення навчання організувала Асоціація тваринників України у партнерстві з Інститутом ветеринарної медицини НААН. На базі Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області тренінг провели висококваліфіковані спеціалісти Інституту, за плечима яких колосальний практичний досвід з профілактики АЧС та локалізації спалахів. Тренери володіють сучасними методиками дослідження і діагностики хвороби та діляться конкретними рекомендаціями, що отримані безпосередньо у «польових» умовах, та вже довели свою ефективність.

«Не дивлячись на надскладні погодні умови в Одесі, на тренінг прибули провідні фахівці свинарської галузі південного регіону. Навчання пройшли як власники та технологи господарств, так і практикуючі ветлікарі і спеціалісти ветслужб. Ми дуже сподіваємося, що отримані знання дозволять вдосконалити виробничі процеси та осилити профілактичні заходи щодо боротьби з АЧС на Одещині. Застосування на практиці нових знань – це той внесок, який кожен слухач тренінгу може зробити у загальнонаціональну справу по боротьбі з АЧС», - зазначає голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар.

У подальшому мережа тренінгів пройде по всій території України. Найближчим часом семінари відбудуться у Вінницькій, Миколаївській та Черкаській областях.

У ВІННИЦІ ТА МИКОЛАЄВІ ВІДБУЛИСЬ ТРЕНІНГИ З ПРОТИДІЇ РОЗПОВСЮДЖЕННЮ АЧС

Більше 250 слухачів пройшли навчання по реалізації комплексу заходів у свинарських господарствах для недопущення занесення хвороби

У Вінниці та Миколаєві Інститут ветеринарної медицини НААН України та Асоціація тваринників України провели регіональні тренінги щодо запобігання поширенню АЧС в Україні. Навчання організоване за підтримки Головних управлінь Держпродспоживслужби у Вінницькій та Миколаївській областях.


Тренінг пройшли власники фермерських господарств, керівники тваринницьких комплексів, зоотехніки, технологи, практикуючі ветеринари, спеціалісти територіальних відділень Держпродспоживслужби – загалом понад 220 осіб. На Вінниччині навчання прослухали понад 160 учасників, на Миколаївщині – більше 60.

Тренери, наукові співробітники Інститут ветеринарної медицини НААН України, ознайомили слухачів з актуальною інформацією щодо АЧС та надали практичні інструментами, що дозволять не допустити спалаху захворювання. Один з інформаційних блоків стосувався першочергових кроків, що мають бути зроблені у випадку виникнення АЧС. Власники господарств та ветлікарі змогли дізнатись, яких оперативних та дієвих заходів необхідно вживати, щоб мінімізувати збитки та запобігти подальшому розповсюдженню вірусу.


За словами Віктора Мазура, ректора Вінницького національного аграрного університету, на базі якого проходив тренінг, такі практичні навчальні заходи є надзвичайно важливими для тваринництва, бо профілактика захворювання є одним з найбільш дієвих заходів запобігання розповсюдженню АЧС.

«Ми проводимо тренінги, щоб надати спеціалістам максимальну кількість практичних інструментів для недопущення цієї смертельної для свиней хвороби. Сьогодні перед Україною стоїть глобальне завдання – зупинити розповсюдження АЧС, яке вже стало загрозою національній продовольчій безпеці. Дуже сподіваюся, що отриманні знання допоможуть убезпечити господарства та зберегти поголів’я свиней в Україні», - коментує проведення навчання голова Асоціації тваринників України Ірина Паламар. 



Повернення до списку



Новини України

Пошук: