Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Зовнішня торгівля агропродовольчою продукцією дещо пожвавилася 15.09.2016

Зовнішня торгівля агропродовольчою продукцією дещо пожвавилася

За даними Державної служби статистики України, зовнішньоторговельний оборот агропродовольчою продукцією за I півріччя 2016 року становив 8942 млн дол. США. З них експорт склав 6852 млн дол. США, імпорт – 2091 млн дол. США, а позитивне сальдо досягло 4761 млн дол. США.

За 6 місяців поточного року спостерігається незначне пожвавлення зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією, зазначив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, д.е.н. Микола Пугачов.

За його словами, порівняно з січнем-червнем 2015 року загальний зовнішньоторговельний оборот сільськогосподарською продукцією та продовольством збільшився на 0,4 млрд дол. США. Обсяги експорту та імпорту зросли однаково – на 0,2 млрд дол. США. При цьому сальдо практично не змінилося.

Географічна орієнтація вітчизняного експорту залишається незмінною, зауважив експерт. Левову частку його вартості – 97% – формують чотири головних регіони збуту – країни Азії, ЄС, Африки та СНД.

У І півріччі 2016 року азійські країни закупили українського продовольства на 3,0 млрд дол. США, а їх частка у загальному обсязі експорту вітчизняної сільгосппродукції склала 43,5% від загального експорту аграрної продукції.

Країни Європейського Союзу імпортували з України агропродовольчої продукції на 2,1 млрд дол. США (30,4%).

Обсяги експорту на ринки країн Африки за 6 місяців 2016 року становили 1,1 млрд дол. США (15,9%).

Країни СНД закупили української продукції на 0,5 млрд дол. США (7,2%).

На відміну від попереднього року у січні-червні 2016 року збільшилися вартісні обсяги експорту до країн ЄС – на 0,4 млрд дол. США, а також до країн Африки – на 0,1 млрд дол. США, поінформував Микола Пугачов. Водночас зафіксоване зниження обсягів поставок до країн СНД – на 0,2 млрд дол. США, а також до азійських країн – на 0,1 млрд дол. США.

Лідируючу позицію у рейтингу найбільших імпортерів вітчизняного агропродовольства за результатами І півріччя цього року посів Єгипет. Його частка у загальному обсязі українського експорту становила 10% (686 млн дол. США).

Китай, який традиційно очолював топ-10 головних покупців української сільгосппродукції та продовольства, перемістився на друге місце (9,6%).

Найбільші поставки української агропродовольчої продукції здійснюються також до Індії (9,1%), Іспанії (6,7%), Нідерландів (5,5%), Італії (4,9%), Туреччини (4,0%) та Ірану (3,4%).

Загалом на ці країни припадає 53% вартості вітчизняного експорту, зазначив науковець.

В той же час триває торгове протистояння України з Росією. Існуюче двостороннє ембарго на поставки продовольчої продукції було продовжене до кінця 2017 року. В результаті торгівля здійснюється, але за обмеженим переліком товарних позицій. Нині Україна експортує в РФ продукцію переробки – какао-продукти, вина, тютюн, овочі та плоди. Росія посідає лише четверте місце серед наших торговельних партнерів в межах СНД, підсумував Микола Пугачов.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: