Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Віра Найдьонова: Якщо змінювати керівництво Міністерства аграрної політики та продовольства 2-3 рази на рік, то не може і бути мови про якусь стратегію 13.04.2016

Віра Найдьонова: Якщо змінювати керівництво Міністерства аграрної політики та продовольства 2-3 рази на рік, то не може і бути мови про якусь стратегію

Минулого тижня Національна аграрна академія наук України (НААН) проводила збори, де був оприлюднений результат діяльності за 5 років. Попри значне скорочення бюджетного фінансування і важку ситуацію в країні вітчизняна аграрна наука продовжує розвиток та навіть самостійно знаходить альтернативні кошти для проведення досліджень. AgroPolit.com вдалось поспілкуватись із почесним академіком НААН, Героєм України та директором державного підприємства «Дослідне господарство «Асканійське» Інституту зрошуваного землеробства НААН» Вірою Найдьоновою, яка розповіла нам, як їй вдалося вибудувати «сільськогосподарський рай» в Україні, які її міркування щодо сучасної аграрної політик та позиції уряду щодо АПК.

AgroPolit.com: Наскільки ефективно працює Національна аграрна академія наук України?

Віра Найдьонова: Я вже 32 роки у складі Академії, і це місце для тих, хто любить науку. Пам’ятаю часи, коли НААН фінансували з бюджету і на 150 %. Попри всі негаразди, успіхи Академії навіть зараз значимі.

Сьогодні кажуть, що землі НААН мають нижчі показники, - проте, це не так. Може, таких високих результатів і немає там, де проводиться селекція і впровадження технологій,; попереду ще багато випробувань. Поки що бажаних результатів немає, але цей етап треба пройти.

Знаєте, ми трохи забуваємо історію, кинулись сьогодні в супербізнес-збагачення, а я Вам хочу сказати, що рентабельність виробництва ДП «Асканійське» складає тільки зернових 160 %. І навіть тваринництво, хоч би яке воно було сьогодні збиткове, — маємо 18 % прибутку.

Незважаючи ні на що, ми сьогодні маємо прекрасне сільське господарство. Є молочні, м’ясні заводи, у нас прибуткове вівчарство, тому що продаємо частину тварин селекційного спрямування. Кажуть, що американці запроваджують запліднення овець щойно взятою спермою, проте наші академіки вже давно винайшли цю систему.

Наше господарство орендує 940 га землі, ми сплачуємо не 1,5 %, не 2 %, а 6 %. І люди із сусідніх районів кажуть, що хочуть жити так, як ми. Чому? Наші люди щасливі, вони із радістю йдуть на роботу, мають майбутнє, сучасну школу, найкращий медичний заклад та розвинену соціальну сферу.

AgroPolit.com: Як Ви ставитесь до сьогоднішньої аграрної політики в Україні: вона допомагає чи стоїть осторонь?

Віра Найдьонова: Сьогодні я бачу сильну розбалансованість аграрної політики. Якщо змінювати керівництво Міністерства аграрної політики та продовольства 2-3 рази на рік, то не може бути й мови про якусь стратегію.

AgroPolit.com: Як зробити так, щоб аграрна політика працювала на користь галузі? Не змінювати міністра десь років 5?

Віра Найдьонова: Так. Знаєте, я за те, щоб до влади прийшли технократи, в уряді працювали професіонали, а не абихто. Дивлячись численні політичні передачі, все дивуюся, як вони можуть говорити, що вони — патріоти України?

AgroPolit.com: Кажуть, що наступного тижня ми матимемо новий уряд і відповідно нового міністра аграрної політики, що б Ви йому порадили? З яких завдань йому треба починати? Чого сьогодні найбільше потребує аграрний сектор?

Віра Найдьонова: За всіх селян важко сказати.

AgroPolit.com: Що має бути обов’язково в аграрній політиці нового міністра?

Віра Найдьонова: Намагатись послабити податковий тиск і контроль виробництва. У нашій зоні фермер може оформити 3 наймані особи, а насправді, в нього працює 300. І хто буде показувати цей прибуток, якщо його весь будуть забирати?

AgroPolit.com: Вважаєте, потрібно залишити спецрежим ПДВ, який був?

Віра Найдьонова: Який був.

AgroPolit.com: Тобто, лишити аграріям 100 % режиму ПДВ?

Віра Найдьонова: Так.

AgroPolit.com: Якщо цього не зроблять, чого чекати?

Віра Найдьонова: Зараз і так погано, а якщо нічого не зміниться, буде шокова ситуація.

AgroPolit.com: Як, на Вашу думку, впливають холдинги на невеликих фермерів і що з такими компаніями потрібно робити?

Віра Найдьонова: Холдинги не працюють з фермерами, а тільки орендують землі у пайовиків. Управляючі (Керівники??) навіть на приїжджають до цих земель, а просто сплачують ренту.

AgroPolit.com: Апетити холдингів з кожним роком зростають, а приклад «Мрії,» яка впала і ледь не потягнула за собою весь сектор, свідчить, що тут має бути чітка політика. Яка необхідна політика держави щодо холдингів?

Віра Найдьонова: Вони мають бути меншими за розмірами…

AgroPolit.com: Тобто, обмежувати земельні наділи?

Віра Найдьонова: Я вважаю, що управляти можна максимум 50 тис. га.

AgroPolit.com: Тобто, максимальний розмір господарства має бути до 50 тис. га землі?

Віра Найдьонова: Якщо ти не живеш життям тих людей, які працюють на землі, то порядку не буде на тих сотнях тисяч гектарів.

AgroPolit.com: У нас є десь 10 холдингів, які мають до 300 тис. га землі. Як бути тут, щоб не нашкодити країні? Треба їх розбивати? Як взагалі треба проводити таку реформу?

Віра Найдьонова: Треба обмежити кількість землі, тому що великі площі важко обробляти і контролювати. Зараз проводиться багато експериментів, зокрема й щодо децентралізації, яку можна було б запровадити в одному з регіонів. Я вже пережила це у 70-х рр., коли реалізувався такий проект. Були прекрасні села, а залишились самі руїни… Сільські ради бідні, як «липки», а всі податки все одно ідуть до центру. Яка нам із цього користь?

AgroPolit.com: Тобто, Ви проти цієї децентралізації?

Віра Найдьонова: Я проти. Її треба було спробувати на одному регіоні. Подивіться, де у селах є нормальні дороги, щоб возити дітей на 30 км? А де є школи, котрі опалюються?

У нашому регіоні газифіковане село і прекрасна школа, закінчили навчання — вимкнули газ. Під моїм керівництвом побудували котельню, що працює на біопаливі. Самі виготовляємо брикети, чим зберігаємо режим опалення. Школа має все необхідне обладнання, лікарню тощо. Проте не скрізь є так.

AgroPolit.com: Ваше село — це мрія, розумієте.

Віра Найдьонова: У нас на виробництві сучасна техніка, а люди високоосвічені. Ми організували всю торгівлю, немає такої великої «накрутки» на продукти у розмірі 150 %.

AgroPolit.com: І на скільки ціни зменшились?

Віра Найдьонова: Всього 10 % замість 150 % надбавки.

AgroPolit.com: Тобто, зменшили на 140 %. Свій антимонопольний комітет.

Віра Найдьонова: Навіть якщо це збитки будуть, 700 тис. грн на рік — це не багато.

AgroPolit.com: Як можете оцінити роботу парламенту щодо захисту інтересів села?

Віра Найдьонова: Ганебно. А що було зроблено? Нічого. Програми приймаються, але вони не виконуються. Хороші сподівання, напрацювання, проте не бачу результату. Фінансування шкіл і соціальних закладів зменшуються до неможливості. Менше красти треба чиновникам — і все буде нормально. Ви бачите, яка корупційна складова із самого низу до верху?

AgroPolit.com: Що б Ви порадили депутатам зробити, щоб покращити життя в селі, зокрема й кожному аграрію?

Віра Найдьонова: Людям треба серйозно підійти до вибору депутатів. Щоб вони сьогодні не створювали «зміїні кодла», коли кажуть, скільки треба за який закон проголосувати, бо приймають такі закони, що їх просто не може існувати. Сьогодні ми повинні обирати людей, а не партії.

Пам’ятаю, у нас в районі була доярка, вона згодом стала депутатом Верховної Ради УРСР, яка «вибивала» для сіл нові школи, лікарні та бюджетні кошти. Ось вам і доярка. А зараз просто іде «відстьогування» коштів.

AgroPolit.com: Як змусити депутатів працювати на користь людей?

Віра Найдьонова: Розігнати до біса й нових вибрати.

AgroPolit.com: Але ж можуть прийти такі ж самі?

Віра Найдьонова: Наші люди вже прокинулись і все бачать, особливо те, куди котиться наша держава.

AgroPolit.com: Скільки в нас ще є в запасі часу на «розхитування»?

Віра Найдьонова: Гадаю, що вже немає.

AgroPolit.com: Попереду прірва? Не хотілось би, щоб була прірва…

Віра Найдьонова: Не хотілось би. Я вже думала, щоб мої діти поїхали звідси. Але вони патріоти і не хочуть.

AgroPolit.com: Що врятує країну? По суті ми стоїмо на історичному розломі: або Україна піде вниз, або ми відштовхнемося і підемо вгору. Що буде каталізатором?

Віра Найдьонова: Інша влада.

AgroPolit.com: Тільки перевибори?

Віра Найдьонова: Так. Я бачила не одну українську владу…Такої влади ще не було.

AgroPolit.com: Вам простіше чи складніше зараз?

Віра Найдьонова: Складніше. Набагато складніше. Хоч би що сьогодні говорили про тодішню владу, жити стало непросто, може, тому, що обласних і районних обирають під себе з центру. Вони недоторканні, у них у руках прокуратура і міліція, важко щось доводити…

AgroPolit.com: Навіть для Вас — людини з авторитетом?

Віра Найдьонова: Що для мене, я теж попадала під такий «рознос», теж хвилювалася. Мене вмовляли продати господарство, тому що село перспективне.

AgroPolit.com: Тобто, Вас хочуть «рейдернути»?

Віра Найдьонова: Та скільки разів уже хотіли. У цих людей немає нічого святого. Люди з депутатського корпусу вважають «Асканійське» родзинкою у 9 тис. га землі зі зрошенням, роботою і налагодженою інфраструктурою. Називається приходь і володій.

AgroPolit.com: Як навчити українців бути патріотами не на словах, а на ділі? Що має статися, щоб нарешті проснулася гідність?

Віра Найдьонова: Нас багато років гнобили і знищували гідність, проте зараз молоде покоління дійде до того, щоб її здобути знову. Люди зморені, змучені важкою працею і злі. Я бачу, як матір йде на роботу в найм з дитиною 9-12 років, яка вже навіть до школи не ходить. Вони часто купують у нас продути — піцу, хліб та обов’язково пляшку.

AgroPolit.com: Скільки у Вас коштує кіло ковбаси?

Віра Найдьонова: Ми ковбасу не робимо, тільки здаємо м'ясо.

AgroPolit.com: А піца скільки коштує?

Віра Найдьонова: Маленька — 1 грн 20 коп.

AgroPolit.com: 1,2 грн? У Вас свій аграрний комунізм?

Віра Найдьонова: Буханка хліба (кілограм) коштує 4 грн, при чому в нас своя пекарня, а хліб білий, як паска.

AgroPolit.com: Були б Ви ближче, ми до Вас їздили б скуповуватись.

Віра Найдьонова: У нас навіть свій млин є, пекарня потужна. Виробляємо власні макаронні вироби. Тільки хліба 28 сортів (видів??)!

AgroPolit.com: Наразі парламент має подати закон про обіг земель. Ведуть земельні закулісні торги. Як Ви вважаєте, зараз відкриття земельного ринку доцільно?

Віра Найдьонова: Для людей і держави — ні. Що будемо завтра робити без землі? Сьогодні беремо, а чим потім розраховуватись? Олігархи можуть все скупити, а всі гроші в офшори вивезуть. А селянам розраховуватись більше нічим, окрім землі. Ось і буде гибель народу. Підемо у чиєсь ярмо… Хоча ми і так там. Я знаю, що люди на заході України ніколи не продадуть свою землю. Бо в них малесенький клаптик, над яким вони трусяться.

AgroPolit.com: Якщо все-таки відкриють ринок землі?

Віра Найдьонова: Частина людей її продасть.

AgroPolit.com: Зараз хочуть запровадити пілотний проект на відкритий ринок землі в рамках якоїсь місцевості. Як вважаєте, це буде успішний експеримент?

Віра Найдьонова: Дивлячись у якому регіоні.

AgroPolit.com: З якого регіону треба почати?

Віра Найдьонова: Не з промислового. Де Вінниця, де Черкаси.

AgroPolit.com: І скільки треба виставляти на лот? 10 тис. га чи тисячу?

Віра Найдьонова: Звісно, на 5-10 тис. експеримент проводити нічого, тисяч 50 варто.

AgroPolit.com: Як працює Антимонопольний комітет? Чи є на аграрному ринку явні монополісти, з якими варто було боротись?

Віра Найдьонова: Я не знаю.

AgroPolit.com: Що Ви думаєте про Бахматюка, Косюка, Веревського?

Віра Найдьонова: Люди не ображаються на Косюка: є робочі місця, працює підприємство, зарплату сплачують і навіть дороги в селах, де не було, вони сьогодні зробили. За інших не можу сказати. Ставку треба робити на розвиток середнього бізнесу і фермерства в АПК.

AgroPolit.com: Як залучати інвестиції, якщо не дозволяти продаж землі?

Віра Найдьонова: Сьогодні в Україні така політика, що інвестори не хочуть сюди вкладати гроші. Повинен бути стабільний уряд, який мав би економічні важелі для регулювання ситуації.

Джерело: Agropolit


Повернення до списку



Новини України

Пошук:
 

Агропромислові енергетичні плантації — шлях до енергонезалежності України 16.11.2015 Агропромислові енергетичні плантації — шлях до енергонезалежності України

Дата новини:  16.11.2015

За 2015 рік до водойм України вселено більше 9 млн екземплярів риби 12.11.2015 За 2015 рік до водойм України вселено більше 9 млн екземплярів риби

Дата новини:  12.11.2015

Реорганізація органів державної ветеринарної та фітосанітарної служби спровокувала серйозні ризики для всієї аграрної галузі України. Про це заявив заслужений працівник сільського господарства, академік НААН України Павло Достоєвський на прес-конференції 12.11.2015 Реорганізація органів державної ветеринарної та фітосанітарної служби спровокувала серйозні ризики для всієї аграрної галузі України. Про це заявив заслужений працівник сільського господарства, академік НААН України Павло Достоєвський на прес-конференції

Дата новини:  12.11.2015

Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич виступила на Всесвітньому науковому форумі (World Science Forum 2015) у м. Будапешт 10.11.2015 Голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич виступила на Всесвітньому науковому форумі (World Science Forum 2015) у м. Будапешт

Дата новини:  10.11.2015

Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність» 10.11.2015 Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність»

Дата новини:  10.11.2015


Новини України 771 — 775 з 833
Початок | Поперед. | 153 154 155 156 157 | Наст. | Кінець Всі