31.03.2016
Що вам сказати про виноград?
Що Вам сказати про виноград?
Лише те, що соком він багатий,
І те, що сік його чарівний,
Адже не простий він, а цілющий!
Такими словами зустрів членів виконкому Одеської обласної парторганізації Аграрної партії України директор Національноого наукового центру «Інститут виноградарства і виноробства імені В. Є. Таїрова» В'ячеслав Власов, доктор наук і член-кореспондент НААН, член виконкому Одеської обласної парторганізації Аграрної партії України В'ячеслав Всеволодович Власов, який присвятив своїй галузі 35 років праці та пошуків.
Директор Інституту імені Таїрова, особисто провів екскурсію та розповів, що на сьогоднішній день інститут налічує в штаті 120 співробітників, з яких 9 - доктора наук і 25 - кандидати наук. Одеський регіон вміщує 70% виноградників України. З нашої досить проблемною взимку, коли температура може знизитися і до мінус двадцяти градусів, для вчених-виноробів першочергове завдання - пошук оптимальних екологічних ніш і кліматичних параметрів для виведення стійких сортів винограду.
Інститут Таїрова, розповів далі директор, з 60-х років займається клонуванням посадкового матеріалу на рівні генотипу. Селекцією тут зайняті з 1928 року, і першим відчутним успіхом української селекції був сорт «Дністровський рожевий», виведений в 1948 році. У 2011 році сорт «Аркадія», один з 130 сортів інституту, отримав переможний кубок в міжнародному конкурсі на кращий столовий сорт, будучи визнаний еталоном смаку серед ранніх сортів. У тому конкурсі брало участь 130 країн. Гроно «Аркадії» за вагою іноді тягне на три кілограми!
Кожен новий сорт Інституту виноградарства і виноробства імені Таїрова, має паспорт ДНК.
Зараз виведений ще один новий сорт - «Комета». Про що особливо дбають наукові співробітники - це стійкість винограду до хвороб і шкідників. Наприклад, в Греції і взагалі на Балканах виноградні лози піддаються обприскування отрутохімікатами до 15 разів за сезон. А на плантаціях Інституту Таїрова - до 5 разів, завдяки розробкам наших учених.
«Їжте те, що виробляється в місцях вашого проживання, а не те, що везуть вам через морів, обробивши невідомо чим, - радить колегам-однопартійцям В'ячеслав Всеволодович. - Людині корисно з'їдати 8-10 кілограмів столового винограду в рік; але навіть для одеситів цей показник становить зараз 2 кілограми ... ».
Пошук:
23.04.2020
Уряд визначив напрямки підтримки фермерських господарств та кооперативів
22.04.2020
Названо новий перспективний ринок для експорту української курятини
22.04.2020
В Україні скоротять ліміти води на зрошення
21.04.2020
Малий бізнес зможе сплачувати 0% за існуючими кредитами
17.04.2020
Опублікований Порядок використання коштів бюджету 2020 для розвитку виноградарства, садівництва і хмелярства
Новини України 451 — 455 з 833
Початок | Поперед. | 89 90 91 92 93 | Наст. | Кінець