Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Теоретичні та практичні аспекти інбридингу у молочному скотарстві 18.03.2016

Теоретичні та практичні аспекти інбридингу у молочному скотарстві

17 березня 2016 року в Інституті розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця відбувся міжлабораторний семінар «Теоретичні та практичні аспекти інбридингу у молочному скотарстві». У роботі семінару взяли участь 44 науковці з чотирьох установ, зокрема Національного університету біоресурсів і природокористування України, Білоцерківського національного аграрного університету.

У вступному слові заступник директора з наукової роботи Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН Ю. П. Полупан окреслив важливість та актуальність інбридингу для молочного скотарства, оскільки вітчизняні молочні породи є «відкритими популяціями» і наразі широко використовується генофонд голштинської породи. Доцент кафедри генетики, розведення та біотехнології тварин Національного університету біоресурсів і природокористування України Т. В.Литвиненко зупинилася на методичних аспектах визначення коефіцієнту інбридингу, ролі вітчизняних науковців і практиків у розумінні механізмів цього біологічного явища.

Учасники семінару обговорили сучасний стан і перспективи застосування інбридингу в молочному скотарстві України та світу. Також було зосереджено увагу на пошуку шляхів запобігання негативним наслідкам інбридингу у практичній племінній роботі з вітчизняними молочними породами худоби.

За результатами роботи семінару було зазначено, що питання інбридингу у молочному скотарстві є актуальним та потребує подальшого вивчення. Зазначено,, що за проведення племінної роботи у стадах треба уникати інбридингу понад 3 % для запобігання зниженню продуктивності та відтворювальної здатності корів, народження нежиттєздатного потомства тощо.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: