Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

 Відбувся ІV Всеукраїнський круглий стіл «Технічний сервіс в АПВ» 09.03.2016

Відбувся ІV Всеукраїнський круглий стіл «Технічний сервіс в АПВ»

02 березня 2016 року в ННЦ «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» відбувся ІV Всеукраїнський круглий стіл на тему: «Технічний сервіс в АПВ». Нарада, в якій взяли участь провідні вчені науково-дослідних установи Національної академії аграрних наук України, представники вищих навчальних закладів, державних установ та асоціацій аграрного профілю, керівники техсервісних підприємств та відповідних департаментів заводів-виготовлювачів сільськогосподарської техніки, була присвячена проблемам технічного переоснащення, використання, обслуговування та ремонту сільськогосподарської техніки, а також питанням особливостей підготовки здобувачів вищої освіти за спеціальностями «Галузеве машинобудування» та «Агроінженерія».

З вступним словом про задачі, які стоять перед інженерною наукою, сільськогосподарським машинобудуванням, асоціаціями аграрного спрямування та органами влади в питанні консолідації спільних зусиль для ефективного рішення проблем техніко-технологічного переоснащення АПК, виступив директор Інституту, академік НААН Адамчук В.В.

З доповіддю про проблеми і шляхи їх вирішення при підготовці фахівців агроінженерії вищими навчальними закладами виступив заступник директора, член-кореспондент НААН Сидорчук О.В. Він відзначив особливості підготовки здобувачів агроінженерних спеціальностей в умовах планової та риночної економік та охарактеризував вимоги до випускників відповідного профілю в сучасних умовах агропромислового виробництва.

Цим же проблемам були присвячені виступи завідуючого відділом ДП «Агроосвіта» Шевченка В.І., проректора з наукової роботи Таврійського державного агротехнологічного університету Міністерства освіти і науки України члена-кореспондента НААН Надикта В.Т., завідуючого кафедри Національного університету біоресурсів і природокористування Міністерства освіти і науки України, члена-кореспондента НААН Войтюка В.Д.

Про роль Асоціації аграрних інженерів України у вирішенні сучасних агроінженерних проблем доповів її генеральний директор Кульгавий В.Ф. Директор науково-навчального інституту технічного сервісу Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка Науменко О.А. розповів про стан та проблеми технічного сервісу в умовах сьогодення. Котенко С.С. (ННЦ «ІМЕСГ») охарактеризував напрями науково-методичного забезпечення створення кооперативів з технологічного та технічного сервісу.

В обговореннях взяли участь: декан Національного університету біоресурсів і природокористування Міністерства освіти і науки України Михайлович Я.М., директор Департаменту ПАТ «Червона зірка» Шубін Є.С., директор ТОВ «Ставищенське РТП» Смик В.В., доценти Кіровоградського НТУ Матвієнко О.О. і Сумського НАУ Коноплянченко Є.В. та інші.

Учасники круглого столу приняли ухвалу, в якій рекомендували ННЦ «ІМЕСГ» спільно з агроінженерними факультетами вищих навчальних закладів аграрної освіти та іншими організаціями продовжити роботу над розробленням «Концепції державної цільової програми розвитку технічного сервісу АПВ», а також рекомендували просити Національну академію аграрних наук України звернутися до Мінагрополітики України з пропозицією законодавчого ініціювання державного регулювання внутрішнього ринку іноземної сільськогосподарської техніки в частині забезпечення користувачів ремонтно-експлуатаційною документацією та засобами технологічного оснащення, а також сприяння становленню та розвитку в Україні формувань з технічного обслуговування та ремонту цієї техніки у післягарантійний період її використання, зокрема, на кооперативних засадах.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: