Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

У 2016 році прогнозується стабілізація сільгоспвиробництва 11.02.2016

У 2016 році прогнозується стабілізація сільгоспвиробництва

Після минулорічного падіння обсягів сільськогосподарського виробництва у 2016 році прогнозується його стабілізація, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, у 2016 році обсяги виробництва валової продукції сільського господарства перевищать минулорічні показники на 0,5% і становитимуть 240,8 млрд грн у постійних цінах 2010 року.

Валова продукція рослинництва може зрости проти 2015 року на 0,7% – до 170,5 млрд грн.

За середнім варіантом обсяги виробництва зернових і зернобобових культур прогнозуються на рівні 59,8 млн т проти 59,96 млн т у 2015 році – на 0,3 % менше, ніж торік.

Очікується зростання виробництва цукрових буряків, соняшнику, ріпаку, сої, картоплі та винограду.

За розрахунками вчених Інституту аграрної економіки, прогнозується зменшення на 0,1% проти 2015 року виробництва валової продукції тваринництва– до 70,3 млрд грн.

Обсяги виробництва м’яса, молока і вовни зменшаться в межах 0,5%–1,6%.

Виробництво яєць зросте на 2,9%, а м’яса птиці – залишиться на рівні 2015 року.

Отже, за розрахунками Інституту аграрної економіки, незважаючи на втрати територій та бойові дії на Сході України у 2016 році можна очікувати незначний – 0,5% – приріст виробництва сільського господарства, підсумував Юрій Лупенко.

Довідка

Наведені дані отримані із застосуванням методики короткострокового (1–2 роки) прогнозування, розробленої творчим колективом Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» під керівництвом академіка НААН Месель-Веселяка В.Я. на основі методу адаптивного моделювання.

Апробація методики у 2011–2015 роках продемонструвала незначне відхилення між прогнозними і фактичними показниками, що підтверджує високу достовірність прогнозу.

Обсяги виробництва валової продукції визначено у постійних цінах 2010 року відповідно до прогнозу продукції рослинництва і тваринництва та продуктивності очікуваних площ та поголів’я.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська,

Тел.: +38 044 258 31 12

Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень

Ел. пошта:press@iae.org.ua

Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки»

Веб-сайт: www.iae.org.ua



Повернення до списку



Новини України

Пошук: