Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

НАУКА + ДОСВІД = УСПІХ 06.01.2016

НАУКА + ДОСВІД = УСПІХ

За досвідом господарювання інколи не варто їхати в далекі світи. Багато чому можна навчитись в Україні. Потрібно лише знати, де і чому є сенс повчитися. І головне, не завжди приватне є прикладом господарювання. Бо і державне підприємство за вмілого керування і мудро підібраної команди працює не просто ефективно, а надзвичайно ефективно.

За таким прикладом ми не вперше вирушаємо на Херсонщину. Тут посеред степу, на богарних землях вдало працює відоме в Україні підприємство системи Національної академії аграрних наук України. Так, мова про державне підприємство «ДОСЛІДНЕ ГОСПОДАРСТВО «АСКАНІЙСЬКЕ» Асканійської державної сільськогосподарської дослідної станції Інституту зрошуваного землеробства.

Взявши свого часу курс на впровадження українських наукових розробок і проведення всебічних досліджень у землеробстві й тваринництві, ДП ДГ «Асканійське» не лише справляється з поставленою метою, а й щороку дивує всіх аграріїв, лідируючи у багатьох виробничих показниках.

2015-й не став винятком. За виробничими і фінансово-господарськими показниками нинішній рік став для директора господарства, Героя України Віри Найдьонової та її колективу одним із найрезультативніших за останні 10 років (читайте, будь ласка, «Аграрний тиждень. Україна» №11 за 2015 рік).

Навіть у галузі тваринництва завдяки вмілому використанню надбань і, відповідно, нових розробок у зрошенні, а без цього просто неможливо отримувати сталі врожаї на богарі, «Асканійське» цьогоріч досягло приголомшливих показників. Зокрема, у молочному та м’ясному скотарстві.

Як відомо, в господарстві десятки років вдало розвивають два основні напрямки в галузі тваринництва. Тут виробляють товарну тваринницьку продукцію високого ґатунку (молоко, м’ясо, вовна) і займаються виробництвом племінних ресурсів. Нині в ДП ДГ ефективно діє три племінних заводи. Два племзаводи з розведення великої рогатої худоби південного типу української чорно-рябої молочної породи і ВРХ південної м’ясної породи. На третьому племінному заводі розводять овець таврійського типу асканійської тонкорунної породи. Отже, першочерговим завданням науковців «Асканійського» та Асканійської дослідної станції є робота з удосконалення генеалогічної структури стада племінних заводів дослідного господарства «Асканійське».

Протягом двох останніх років (2014-2015 рр.) фахівці провели оцінку молочної продуктивності 550 корів південного типу української чорно-рябої молочної породи. Встановлено, що в середньому по стаду рівень надою за першу лактацію становить 6233 кг молока, за другу – 6362 кг, за третю – 6776 кг, за вищу – 6592 кг. Жирність молока коливається в межах 4,23-4,35%, вміст білка – 3,10-3,15%.

Аналіз продуктивних ознак корів різних ліній показав, що в середньому за три лактації найбільший надій показали корови лінії Елевейшна - 6694 кг молока, які були кращими, ніж дало потомство лінії Белла (+1084 кг) і лінії Чіфа (+343 кг).

Також науковці провели лінійну оцінку за типом будови тіла корів-первісток (n=91). Так, загальна оцінка в середньому по підконтрольному поголів’ю склала 77,6±0,30 балів. Коефіцієнти варіації групових ознак лінійної оцінки первісток знаходяться в межах 2,34-5,37%, що вказує на консолідованість популяції за типом.

Фахівці виявили позитивний кореляційний зв’язок рівня надою первісток південного типу української чорно-рябої молочної породи з груповими ознаками, що характеризують вираженість молочного типу (r = 0,20) та загальною оцінкою за типом (r = 0,301). На основі отриманих результатів у ДП ДГ сформували інформаційну базу даних кількісного та якісного складу молока 550 корів і лінійної оцінки типу будови тіла 91 первістки цієї породи.

Завдяки проведеній складній і багатоємній науковій роботі з удосконалення племінного стада південного типу української чорно-рябої молочної породи та племінного стада таврійського типу південної м’ясної породи в племзаводах господарства досягнуто позитивної динаміки по всім основним виробничим показникам на 5-7%.

В «Асканійському» поступово впроваджуються технології безприв’язного утримання тварин. Кращого збереження телят досягнуто завдяки новій технології їх утримання в окремих клітках. Удосконалена технологія заготівлі кормів: коли триває заготівля силосу і сінажу, використовуються консерванти. Науковці Асканійської дослідної станції та безпосередньо господарства пильно контролюють підбір і розрахунок раціону тварин, у новоствореній лабораторії фітопатологій систематично здійснюється аналіз кормів, які використовуються на відгодівлі худоби. До слова, надсучасне обладнання згаданої лабораторії дозволяє робити широкий аналіз рослин, зерна та кормів. Все це - складові комплексу заходів з удосконалення технологій утримання тварин, заготівлі й приготування кормів.

Як результат, за підсумками 2015 року в ДП ДГ «Асканійське» планується отримати найкращі за останні 10 років показники продуктивності молочного та м’ясного поголів’я ВРХ: загальний валовий надій молока – 4235 тонн; надій молока на одну корову – 7700 кг; середньодобовий приріст биків і телиць м’ясної породи на відгодівлі - 860 г; середньодобовий приріст бугаїв м’ясної породи за власною продуктивністю - 1900 г; вихід приплоду великої рогатої худоби - 85 голів на 100 маток; збільшення поголів’я ВРХ - до 2100 голів.

А. НОСКОВА, С. ХОМЕНКО,

наукові співробітники Асканійської ДС


Повернення до списку



Новини України

Пошук: