Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

На часі – розробка нової системи оподаткування, яка стимулюватиме розвиток сільгоспвиробництва 04.01.2016

На часі – розробка нової системи оподаткування, яка стимулюватиме розвиток сільгоспвиробництва

Нагальною потребою сьогодення є розробка нової системи оподаткування, яка стимулюватиме розвиток сільськогосподарського виробництва, як це передбачено пунктом 2.1 Угоди про коаліцію депутатських фракцій «Європейська Україна» від 27.11.2014 та забезпечить компроміс інтересів держави, сільськогосподарських товаровиробників та місцевих громад, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, інформуючи про результати круглого столу «Реформа спеціальних режимів оподаткування у сільському господарстві: аналітична оцінка можливих сценаріїв», який відбувся в Інституті аграрної економіки 10 грудня 2015 року.

Система оподаткування в сільському господарстві, де об’єктивно існують особливі умови господарювання, повинна зберегти свою стимулюючу спрямованість, що, поряд з іншим, повинно проявлятись у застосуванні спрощених механізмів справляння та адміністрування податків, особливо при оподаткуванні суб’єктів малого і середнього аграрного бізнесу. Про це йдеться у прийнятій учасниками круглого столу резолюції, яку направлено до Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Міністерства фінансів України, Міністерства аграрної політики і продовольства України та Національної академії аграрних наук України.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, запропонований Міністерством фінансів України варіант реформування спеціального режиму справляння податку на додану вартість для сільгосппідприємств, не забезпечить очікуваного зростання надходжень до Державного бюджету України при існуючих пропорціях експорту та виробництва зернових та технічних культур. Натомість, таке рішення завдасть відчутної шкоди для аграрної галузі економіки з відповідними наслідками для сільськогосподарської зайнятості.

Реформа системи оподаткування повинна здійснюватися на системних засадах на основі науково обґрунтованих методологічних підходів, а диференціація умов оподаткування – на основі науково опрацьованих критеріїв. Напрями реформування повинні передбачати оптимальне поєднання фіскальних та регулюючих властивостей податкового механізму, стимулювати формування багатоукладної економіки сільських територій та підвищення рівня сільської зайнятості, вважають учасники круглого столу.

Резолюцію підписали представники Національної академії аграрних наук України, Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, Аграрного Союзу України, Асоціації фермерів та приватних землевласників України, Асоціації «Клуб аграрного бізнесу», ГО «Всеукраїнський конгрес вчених економістів аграрників», ВГО «Асоціація платників податків України» та Федерації аудиторів, бухгалтерів і фінансистів АПК.

Лариса Басанська,
Заступник завідувача відділу 
науково-організаційного забезпечення та координації досліджень
Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки"

Повернення до списку



Новини України

Пошук: