Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Від скасування спецрежиму ПДВ найбільше постраждають сільгосппідприємства, що займаються тваринництвом 10.12.2015

Від скасування спецрежиму ПДВ найбільше постраждають сільгосппідприємства, що займаються тваринництвом

Найбільших негативних наслідків від скасування спецрежиму ПДВ зазнають сільгосппідприємства, що займаються тваринництвом, зазначив завідувач відділу податково-бюджетної політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш.

За його словами, проведені розрахунки показують, що внаслідок повного скасування спецрежиму рентабельним лишиться лише виробництво продукції птахівництва, решта ж тваринницьких підприємств зазнають подвійного удару.

З одного боку, вони будуть позбавлені сум ПДВ-акумуляції, які, за розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, забезпечують зростання обсягів власних фінансових ресурсів на 8-9%.

З іншого боку, внаслідок скасування спецрежиму ПДВ зростуть ціни на зерно, а, отже, і на корми, частка яких у витратах тваринництва в середньому становить близько 60%. Як результат, рівень виробничих витрат тваринницьких підприємств може збільшитися на 7-8%, зауважив експерт.

На його думку, виробництво переважної більшості продукції тваринництва у сільгосппідприємствах може стати збитковим, і виробники будуть позбавлятись відповідної діяльності.

Скасування спецрежиму ПДВ є особливо відчутним для тваринництва в умовах набуття з 1 січня 2016 року чинності економічної частини Угоди про асоціацію між ЄС та Україною від 27 червня 2014 року, якою передбачено встановлення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі, тобто усунення митних бар’єрів при взаємній торгівлі із 2016 року.

За відсутності будь-якої державної фінансової підтримки – а обсяги бюджетної підтримки в останні роки не перевищують рівня 0,5 млрд грн – переважна більшість видів тваринницької продукції вітчизняного виробництва буде неконкурентоспроможною. В першу чергу це стосуватиметься продукції скотарства. Внаслідок цього поголів’я великої рогатої худоби в Україні, принаймні у сільгосппідприємствах, може стрімко скоротитись до критичного рівня, підсумував Леонід Тулуш.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: