Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

«Альтернативи ринку земель сільськогосподарського призначення немає» - Ярослав Гадзало 18.11.2015

«Альтернативи ринку земель сільськогосподарського призначення немає» - Ярослав Гадзало

«Альтернативи ринку сільськогосподарського земель немає», - сказав президент Національної академії аграрних наук Ярослав Гадзало, коментуючи продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. «Але разом із цим треба готовити пакет законодавчих актів, про обіг земель сільськогосподарського призначення і цілий ряд змін до Земельного Кодексу України. У відповідних документах мають бути законодавчо захищені інтереси власників земельних паїв, яким на сьогодні вже по 70-80 років та чітко прописано: хто в першу чергу має право купити землю», - зауважив він.

На думку президента НААН першочерговими покупцями землі повинні бути місцеві фермери, сільськогосподарські підприємства, новостворені громади – для подальшого надання в оренду та вирощування сільгоспкультур, а отримані кошти направляти на розвиток сільських територій. «Також потрібно визначити якою кількістю земель мають володіти агрохолдинги», - відзначив Ярослав Гадзало. Президент НААН навів приклад Німеччини, де у 1949 році було створено Державне агентство з продажу земель сільськогосподарського, лісового, водного призначення, і за часи його існування - з 1949 по 2014 рік, було продано всього 2 млн. га земель, при середній вартості у 2014 році – 23 тисячі євро за один га. «Тоді яка вартість українського чорнозему? В Україні обіг державних земель 8,8 млн. га», - відзначив він.

«Цей процес досить динамічний, ринок землі обов‘язково запрацює і буде приносити користь українській громаді» - підсумував Ярослав Гадзало.   


Повернення до списку



Новини України

Пошук: