Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

Ми повинні розуміти, що наші сорти і гібриди, створені селекціонерами у зонально розміщених інститутах, адаптовані до місцевих ґрунтово-кліматичних умов – Ярослав Гадзало 09.09.2015

Ми повинні розуміти, що наші сорти і гібриди, створені селекціонерами у зонально розміщених інститутах, адаптовані до місцевих ґрунтово-кліматичних умов – Ярослав Гадзало

«75% всього насіння, яке висівається на полях нашої держави, це насіння селекції (установ) НААН. Майже 90-95% зернових культур – пшениця, ячмінь, овес, просо, гречка, рис - нашої вітчизняної селекції. Ми повинні розуміти, що наші сорти і гібриди, створені селекціонерами у зонально розміщених інститутах, адаптовані до місцевих ґрунтово-кліматичних умов. Дніпропетровські, одеські, харківські гібриди кукурудзи в умовах 2015 року себе набагато краще показали ніж продукція іноземної селекції», - наголосив президент НААН України Ярослав Гадзало, виступаючи на відкритті Дня поля «Технології вирощування пізніх сільськогосподарських культур і сортове їх забезпечення», який відбувся на демонстраційному полігоні Виставково-інноваційного центру НААН (с.Ксаверівка Друга, Васильківський район, Київська область).

«На демонстраційному полігоні ми показуємо, що є кращого сьогодні в аграрній науці, в наукових установах НААН для потреб виробництва. Наші гібриди у цьому посушливому році не постраждали, а всі хто їх купував, мають прекрасний урожай на рівні попередніх років. З року в рік у нас покращуються селекція і насінництво, що створює прекрасні умови для сортозаміни», - сказав Ярослав Гадзало. Запрошені представники аграрного бізнесу мали змогу на власні очі побачити перспективні сорти і гібриди кукурудзи, цукрових буряків, сорго, льону, сої.

На запитання кореспондента чи створить проблему «відкриття кордону» з Європою на початку 2016 року , він відповів: « Наші селекціонери складуть добру конкуренцію іноземцям. А сорти іноземної селекції теж повинні проходити випробування на наших дослідних станціях чи сортодільницях».

На проблемі дефіциту вологи та необхідності у створенні гібридних культур, які за будь-яких умов даватимуть високі врожаї, зупинився в. о. академіка-секретаря відділення рослинництва Олександр Іващенко. «Є нагальна потреба у створенні ринку наукових розробок», - відмітив він.

На Дні полі також були присутні: перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Ярослав Краснопольський, науковці науково-дослідних установ НААН, керівники фермерських господарств, підприємці.

IMG_0882 (2).JPG  
 
IMG_0889 (2).JPG

Повернення до списку



Новини України

Пошук: