Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Новини НААН

В Україні практично сформовано новий земельний лад – Ярослав Гадзало 15.07.2015

В Україні практично сформовано новий земельний лад – Ярослав Гадзало

«В Україні практично сформовано новий земельний лад: ліквідовано державну монополію на землю, здійснено перехід до різних форм земельної власності, проведено безкоштовний перерозподіл землі на користь наших громадян, запроваджено платне землекористування, створено об’єктивні передумови для обігу земельних ділянок»,- сказав Ярослав Гадзало, президент Національної академії аграрних наук України, відкриваючи засідання круглого столу на тему «Проблеми завершення земельної реформи».  «Позитивним результатом земельної реформи для аграрної сфери стало створення правових і економічних умов для трансформації колгоспів і радгоспів у більш гнучкі виробничі структури, здатних до змін в новій економічній ситуації», - відзначив він.

Але, реформування земельних відносин не позбавлене і ряду недоліків. За його словами, це стосується, насамперед, проблем перерозподілу земель, що обумовило подрібнення земельних масивів, втрату рубежів сталого землекористування, порушення сівозмін, ігнорування заходів щодо охорони земельного фонду. «Занадто повільно реалізується одне з основоположних завдань земельної реформи – раціональне використання та охорона земель», - зазначив Президент НААН.

 На його думку, істотні проблеми, що існують у сфері регулювання земельних відносин, боротьби з деградацією земель, управління земельними ресурсами пов’язані з тим, що у в Україні не було розроблено загальнодержавної програми здійснення земельної реформи, програми використання та охорони земель та програми розвитку земельних відносин. «Роботи щодо охорони земель, ведення державного земельного кадастру, здійснення землеустрою майже не фінансувалися із державного бюджету. Конституційне положення про те, що земля як основне національне багатство перебуває під особливою охороною держави не знайшло реального втілення»,- зауважив  Ярослав Гадзало.


Повернення до списку



Новини України

Пошук: