Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Круглий стіл «Стан і проблеми з відтворення великої рогатої худоби в Україні та завдання щодо їх вирішення»

Круглий стіл «Стан і проблеми з відтворення великої рогатої худоби в Україні та завдання щодо їх вирішення»

 25 лютого 2015 року в Інституті розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН відбулось засідання Круглого столу «Стан і проблеми з відтворення великої рогатої худоби в Україні та завдання щодо їх вирішення», організований спільно з Інститутом тваринництва НААН, Інститутом біології тварин НААН та Національним університетом біоресурсів і природокористування України.

Відкриваючи засідання, директор Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН академік НААН Гладій М.В. наголосив на організаційних засадах розв’язання проблеми відтворення великої рогатої худоби в господарствах країни та необхідності впровадження сучасних підходів відтворення тварин у дослідних господарствах Академії. Учасники Круглого столу заслухали виступи провідних науковців, зокрема члена-кореспондента НААН Ковтун С.І., члена-кореспондента НААН Яблонського В.А., провідного наукового співробітника Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН, кандидата біологічних наук Шарапу Г.С., завідувача відділу біотехнології репродукції сільськогосподарських наук Інституту тваринництва НААН, кандидата сільськогосподарських наук Сушка О.Б. та завідувача лабораторії біотехнології відтворення Інституту біології тварин НААН, доктора сільськогосподарських наук Шарана М.М.

У своїх виступах науковці висвітлили широке коло питань, пов’язаних як з актуальними проблемами організації ефективного відтворення великої рогатої худоби у господарствах України та дослідних господарствах Академії, так і шляхи підвищення рівня відтворення сільськогосподарських тварин на основі застосування сучасних біотехнологічних методів.

У виступі в.о.академіка-секретаря Відділення зоотехнії НААН професора Жукорського О.М. було наголошено на особливостях реформування племінної справи у тваринництві, вирішення яких потребує комплексної роботи в частині підвищення рівня відтворення великої рогатої худоби. В.о.академіка-секретаря Відділення ветеринарної медицини НААН член-кореспондент НААН Мандигра М.С. наголосив на актуальності реалізації завдань, спрямованих на попередження поширення інфекційних захворювань, які спричиняють зниження репродуктивної функції корів, та необхідності регулярного епізоотичного обстеження основних стад великої рогатої худоби у господарствах із низьким виходом телят.

За підсумками Круглого столу прийнято рішення розглянути підходи до вирішення зазначених проблем на засіданні Президії НААН і внести відповідні пропозиції до Міністерства аграрної політики та продовольства України.


Повернення до списку