Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Молоді вчені НААН представили дослідження про вплив воєнних дій на ґрунти 05.08.2022

Молоді вчені НААН представили дослідження про вплив воєнних дій на ґрунти

Днями Національний науковий центр "Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського" та Рада молодих учених Інституту провели онлайн конференцію. У ній взяли участь 35 науковців, аспіранти та фахівці аграрного напряму, представники науково-дослідних установ та вищих навчальних закладів. На засіданні представили сучасні дослідження молодих учених, направлені, як на вивчення безпосереднього впливу воєнних дій на ґрунтові ресурси, так і на подолання наслідків війни для агропромислового комплексу та сектору землекористування. 

Під час дискусії учасники обговорили:
  • необхідність більш широкого застосування дистанційних методів для дослідження стану ґрунтового покриву у зонах, де відбувались активні бойові дії;
  • потребу у розробці настанов щодо оцінювання пошкодження ґрунтів внаслідок воєнних дій та необхідність його оперативного проведення;
  • важливість розробки уніфікованої класифікації видів деградації ґрунтів внаслідок воєнних дій та розробки заходів з рекультивації земель, зокрема з застосуванням біоенергетичних культур;
  • значну роль молодих науковців у сучасних ґрунтово-агрохімічних дослідженнях;
  • можливості отримання грантів на розробку агротехнологій від Міністерства цифрової трансформації України та інші дослідницькі питання.
1

Активну участь в обговоренні взяв кандидат біологічних наук координатор Українського ґрунтового інформаційного центру Віталій Лебедь, зауваживши про необхідність поповнення існуючої бази ґрунтових даних результатами досліджень з вивчення впливу воєнних дій на стан та властивості ґрунтів, що буде основою для моніторингу та відпрацювання управлінських рішень.

Завідувачка лабораторії в Інституті сільського господарства Карпатського регіону Тетяна Партика відзначила, що й території, на яких не проводяться активні бойові дії, постають перед викликами зміни структури посівів, диверсифікації сівозмін, пошуку альтернативних видів добрив задля стабілізації продовольчої безпеки країни. Активно дискутувалось питання доцільності залучення малопродуктивних земель до сфери агровиробництва з огляду на скорочення посівних площ в Україні, що викликано окупацією територій та проведенням активних бойових дій в деяких регіонах.

За результатами зустрічі визначено необхідність проведення семінару молодих учених за участі провідних фахівців Інституту для консолідації зусиль та актуалізації ґрунтово-агрохімічних досліджень у воєнний час.



Повернення до списку