Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
СЕКВЕНАТОР НОВОГО ПОКОЛІННЯ «ION TORRENT S5» 05.11.2021

СЕКВЕНАТОР НОВОГО ПОКОЛІННЯ «ION TORRENT S5»

У 2020 році Інститут ветеринарної медицини НААН став переможцем конкурсу «Наука для безпеки людини та суспільства» Національного фонду досліджень України з проектом «Вивчення можливої ролі тварин як резервуару вірусу SARS-CoV-2», реєстраційний номер 2020.01/0121, на 2020–2021 роки.

Проєкт присвячений вивченню питання можливості перенесення коронавірусу SARS-CoV-2 від інфікованих людей до домашніх тварин (коти, собаки, ВРХ, коні, свині, вівці, кози, кролі).

В рамках виконання проекту в цьому році закуплено та інстальовано сучасний потужний секвенатор Ion Torrent S5 (США) для проведення аналізу виділеної РНК збудника SARS-CoV-2.

Для проведення генетичних досліджень та повногеномного секвенування використовується напівпровідникова технологія. Особливістю приладу є збільшена пропускна здатність – від 5 до 100 млн операцій читання за запуск (до 60 зразків одночасно) у порівнянні з аналогами, він дозволяє одночасно проводити дослідження бактеріальних і вірусних геномів.

Основними перевагами даної технології є низька вартість і швидке виконання робіт. Час виконання секвенування становить всього 2,5–4 години.

Спектр застосування приладу досить широкий – від проведення наукових досліджень з визначення мутацій вірусних та бактеріальних патогенів, до виконання приватних замовлень, визначення онкологічних маркерів та певних генетичних захворювань ссавців та людини.


Повернення до списку