Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Фестиваль українського коноплярства «Hemp Fest». 13.08.2021

Фестиваль українського коноплярства «Hemp Fest».

7 та 8 серпня 2021 року на базі Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН відбувся фестиваль українського коноплярства «Hemp Fest».

У відкритті заходу взяли участь заступник голови Сумської облдержадміністрації Вячеслав Печененко та голова обласної ради Віктор Федорченко.

У 2018 році Інститутом започатковано проведення фестивалю промислових конопель «Hemp Fest», основною метою якого є пропагування цінності конопель посівних, як надзвичайно важливої, стратегічної  сільськогосподарської культури для України.

Сумщина є лідером серед регіонів України з розвитку галузі коноплярства та відома своїми науковими надбанням в світі. Посівні площі конопель в області у цьому році збільшились вдвічі (до 500 га) порівняно з 2020 роком.

Директор Інституту сільського господарства Північного Сходу Національної академії аграрних наук України Віктор Кабанець у своєму виступі відмітив: «На сьогоднішньому фестивалі представлено більше 30 виробників та переробників конопляної продукції з різних областей України: Сумська, Харківська, Чернігівська, Полтавська, Житомирська, Рівненська, Київська. Половина виробників на фестивалі – це представники Сумської області. Ямпільщина привезла продукти харчування, Середино-Буда – сировину для переробки. Запрацював «Сумикамволь», що виробляє текстиль. Крім того, на Сумщині є потужна наукова база, яка працює на розвиток цього напряму».

Виробники промислових конопель репрезентували відвідувачам нові властивості рослини та продукцію з  неї: їжу, напої, сир, олію, борошно та солодощі, косметичні засоби, одяг та взуття. Фестиваль поєднав цікаві локації із солом’яних снопів, виставку-продаж товарів з конопель, майстер-класи та етнографічні конкурси, музичні виступи автентичних українських артистів, гастрономічний фуд-корт конопляних страв. Загальна кількість відвідувачів фестивалю склала близько 5000 осіб.

 У рамках етнічно-фольклорного аграрного фестивалю за участю голови Сумської ОДА Дмитра Живицького, провідних науковців, аграріїв, бізнесменів та професіоналів галузі коноплярства відбувся  круглий стіл з питань розвитку коноплярства України та законодавчого регулювання у сфері промислових конопель. Згідно програми заходу відбувся огляд насіннєвих посівів конопель, дослідних ділянок з технологій вирощування конопель посівних за різних напрямів використання та обладнання для переробки коноплесировини.


Повернення до списку