Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Результати новітніх великомасштабних досліджень ґрунтового покриву , сучасні технології сталого управління ґрунтовими ресурсами та збереження родючості ґрунтів презентували вчені ННЦ "ІГА ІМЕНІ О.Н.СОКОЛОВСЬКОГО" 21.07.2021

Результати новітніх великомасштабних досліджень ґрунтового покриву , сучасні технології сталого управління ґрунтовими ресурсами та збереження родючості ґрунтів презентували вчені ННЦ "ІГА ІМЕНІ О.Н.СОКОЛОВСЬКОГО"


Нещодавно у Національному науковому центрі «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського», очно та дистанційно в режимі он-лайн на платформі Zoom, відбулися курси підвищення кваліфікації наукових і науково-педагогічних працівників за напрямом «Інформаційне забезпечення технологій сталого управління ґрунтовими ресурсами та збереження родючості ґрунтів».

Вченими Інституту до широкого кола наукової спільноти доведено результати новітніх досліджень щодо методичних особливостей сучасних великомасштабних досліджень ґрунтового покриву, сучасних вимог та методів ведення моніторингу, зокрема з використанням аерофотозйомки, нормативів екологічно безпечного зрошення та осушення, сучасних ґрунтових режимів ґрунтів Західного Полісся, просторово-диференційованої системи управління якістю ґрунтів, метрологічного та стандартизаційного забезпечення у сфері якості та контролю ґрунтів.

У навчанні взяли участь фахівці 13 наукових установ Національної академії аграрних наук України, Держлісагентства та Держгеокадастру, 18 закладів вищої освіти, ДУ «Держгрунтохорона» та її філій. Загальна кількість зареєстрованих слухачів курсів становила 124 особи. Програму заходу виконано.

Слухачі курсів відмітили змістовність та інформативність лекцій, висловили зацікавленість матеріалами навчання, розробками та науковими виданнями Інституту. Питання, що винесені на обговорення, викликали жваву дискусію. Слухачами винесено пропозицію щодо проведення на базі Інституту спеціального навчального семінару (курсу лекцій) з питань використання стандартних зразків ґрунту в аналітичних лабораторіях.

Зважаючи на активну зацікавленість слухачів у матеріалах лекцій провідних науковців Інституту, вирішено підготувати електронне видання анотацій та ілюстративних матеріалів. Кожному слухачу та лекторам надано відповідний Сертифікат.

IMG_1144[1].jpg

У рамках курсів підвищення кваліфікації, 29 червня 2021 року Національний науковий центр «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н. Соколовського» (ННЦ ІҐА) провів Всеукраїнський науково-практичний семінар «Сучасні підходи до картографування ґрунтів із використанням GIS – технологій».

У онлайн-семінарі взяли участь ґрунтознавці з усієї України ‒ фахівці з класифікації ґрунтів, розробники ґрунтово-інформаційних систем, фахівці з картографування ґрунтового покриву, представники вищих навчальних закладів та всі, хто цікавиться питаннями ідентифікації ґрунтів (всього 89 учасників).

 

Доповідачі науково-практичного онлайн семінару:

 

Вадим Соловей, завідувач відділу ґрунтових ресурсів ННЦ ІҐА. Тема доповіді: «Загальні підходи до інформаційного забезпечення ґрунтових досліджень»

Віталій Лебедь, науковий співробітник відділу ґрунтових ресурсів, ННЦ ІҐА. Тема доповіді: «Принципи формування єдиної бази даних «Ґрунти України»

Юрій Залавський – науковий співробітник відділу ґрунтових ресурсів, ННЦ ІҐА. Тема доповіді: «Картографування ґрунтів з використання ГІС-технологій»

У доповідях та їх обговоренні було визнано актуальність методичних підходів до інформаційного забезпечення ґрунтових досліджень і формування єдиної бази даних «Ґрунти України» як основної складової діяльності Українського ґрунтового інформаційного центру, який створено на базі ННЦ ІҐА. Показано можливості застосування ГІС-технологій у картографуванні і продемонстровано створені на цій основі карти властивостей ґрунтів України. Також було вказано на необхідність розширення співпраці з науково- дослідними установами і вищими навчальними закладами для розширення мережі провайдерів і підвищення інформативності даних про ґрунти України та активізації процесу гармонізації українських і міжнародних методів та результатів вимірювань параметрів в аспекті інформаційного забезпечення досліджень ґрунтів.


Повернення до списку