Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
10.07.2021

В Інституті сільського господарства Полісся НААН успішно пройшло приймання польових хмелярських дослідів

8 липня в Інституті сільського господарства Полісся НААН проведено приймання польових хмелярських дослідів відділу селекції та інноваційних технологій хмелю.Досліди розміщені на інститутській базі в місті Житомир на дослідних плантаціях 221 та 212.

Комісія, яку було призначено наказом ІСГП від 22 червня 2021 року за №10, провела приймання польових дослідів, перевірила ведення первинної документації та дотримання методики проведення досліджень.

У відділі селекції та інноваційних технологій хмелю в 2021 році розпочато дослідження з двох фундаментальних і одного прикладного завдань ПНД 10 НААН «Сталий розвиток агросфери Полісся та прикладного завдання з ПНД 24 НААН «Захист рослин».

Всього, згідно робочих програм на 2021 рік, закладено 9 польових дослідів з селекції, захисту та агротехніки хмелю. Впродовж весняного періоду силами науковців відділу проведено запланований комплекс весняних польових робіт та літніх робіт.

Комплекс селекційних дослідів за завданням 10.00.02.01.Ф.   «Наукові засади підвищення адаптивності генотипів хмелю звичайного (Humulus lupulus L.) в умовах мінливості кліматичних чинників зони Полісся за використання селекційно-генетичних і біотехнологічних методів» представив керівник завдання, завідувач відділу селекції та інноваційних технологій хмелю, кандидат сільськогосподарських наук Ігор Штанько.

В гібридних розсадниках було представлено 475 генотипів від 8 комбінацій схрещувань 2017-2019 років. Згідно методики кожен окремий генотип (жіночі і чоловічі форми, схема живлення - 3 м х 1 м із заведенням двох стебел на підтримку) вивчаються за комплексом ознак впродовж 4 років. Далі кращі форми вивчаються в селекційних розсадниках в порівнянні із стандартними сортами. Шлях новоствореного генотипу до нового сорту хмелю триває 8-10 років.

В селекційних розсадниках 2020 року та 2021 року посадки представлено 50 номерів (по 3-4 рослини), які вивчаються в порівнянні з сортами-стандартами. Крім того, за даним завданням проводяться дослідження генотипів хмелю в колекціях мутантних та чоловічих форм.

За завданнями 10.00.02.03.Ф. «Еколого-біологічні особливості впливу фітопатогенного комплексу на кореневу систему хмелю в умовах мінливості кліматичних чинників зони Полісся» та 24.00.00.00.П. «Методичні засади контролю еколого-біологічних особливостей розвитку сірої плісняви (Botrytis cinerea Perset Fr.) в хмелевому агроценозі» (керівник – старший науковий співробітник відділу Олег Венгер) досліди представила науковий співробітник Наталія Федорчук.

За завданням 10.00.02.04.П. «Особливості адаптаційних закономірностей багаторічних насаджень хмелю в умовах змін клімату» дослід представив керівник теми, провідний науковий співробітник відділу, кандидат сільськогосподарських наук Олександр Стецюк.

I9MG_2255.jpeg

I7MG_2258.jpeg

111IMG-2266.jpeg

44IMG_2285.jpeg

22MG-2268.jpeg

Довідково:

Впродовж 2016-2020 років Інститут сільського господарства Полісся НААН був головною установою та єдиним виконавцем програми наукових досліджень ПНД 9 НААН „Хміль“. У 2020 році над виконанням завдань програми працювало 18 науковців (з них 2 доктори та 8 кандидатів наук).

Проведені науковцями Інституту дослідження показали, що функціонування галузі хмелярства України супроводжується низкою проблем соціально-економічного та техніко-технологічного характеру, вирішення яких потребує розроблення комплексної стратегії розвитку галузі. В результаті досліджень розроблено проєкт стратегії та концепцію розвитку галузі хмелярства в Україні на 2021/25 роки.


Повернення до списку