Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Учасники  Загальних Зборів Національної академії аграрних наук України звернулись до Президента України 12.05.2021

Учасники Загальних Зборів Національної академії аграрних наук України звернулись до Президента України


Вельмишановний Володимире Олександровичу!


Учасники Загальних Зборів - вчені Національної академії аграрних наук України (далі НААН), що відбулися 15 квітня цього року, висловлюють Вам свою високу  повагу  та одностайну підтримку у Ваших прагненнях, направлених на зміцнення економіки держави, її суверенітету, проведені реформи в науці, освіті, медицині , агропромисловому комплексі та інших галузях народного господарства. Збори відзначили, що проведені вченими Академії  дослідження вказують на необхідність їх поглиблення в напрямку подолання негативних соціально-економічних тенденцій в аграрній сфері задля досягнення цілей сталого розвитку держави на період до 2030 року. Вітчизняному аграрному сектору економіки  відведено головну роль у подоланні проблеми продовольчої безпеки, здійсненні заходів з протидії негативного впливу зміни клімату, посиленні охорони земель і збереженні родючості ґрунтів,  раціональному використанню водних ресурсів.

Саме тому створення сприятливих умов для розвитку аграрної науки потребує підвищеної уваги держави.

 Збори відмічають, що вченими академії в останні роки здійснено ряд заходів для підвищення ефективної діяльності та реалізовано низку реформаторських рішень. Перш за все, це оптимізація структури наукових  установ, аудит майнового комплексу та земельних ресурсів, уточнення та затвердження на наступні 5 років тематики пріоритетних наукових досліджень, розвиток співпраці з закладами вищої освіти, аграрного бізнесу та органами місцевого самоврядування.

Разом із Міністерством освіти і науки підготовлено План заходів із реформування НААН на 2021-2022 роки з метою створення умов для здобуття нових знань та створення новітніх інноваційних продуктів.  Особливістю аграрної науки є те, що вона вимагає значних майнових і земельних ресурсів для забезпечення якісних досліджень в різних грунтово - кліматичних зонах.

В той же час, протягом останніх років відслідковуються цілеспрямовані дії  по відчуженню земель академічних установ і організацій в інтересах бізнесових структур. Почастішали випадки вилучення земельних ділянок місцевими органами влади без погодження із Академією, необґрунтовано затримується земельними органами надання суб’єктам академічної науки та закладів освіти нових правовстановлюючих документів та внесення такої інформації до Державного земельного кадастру на значну частину земель, які раніше були закріплені за ними на правах постійного користування. Продовжується тиск на керівництво Академії зі сторони деяких державних структур, різних новостворених громадських організацій та ЗМІ про здійснень відчуження земель в порушення норм законодавства, в тому числі шляхом судових рішень про оголошення банкрутства. Сьогодні на розгляді у Верховній Раді України знаходиться ряд проєктів законодавчих актів, які передбачають узаконення використання земель академічної науки та освіти, шляхом надання частини їх в оренду. Слід зазначити, що за роки незалежності України площі земель, закріплених за академічною наукою, скоротились із 741 тис. га до 465 тис. га, частина з яких знаходиться на окупованих територіях. Тому подальші дії в цьому напрямку повинні бути прогнозовані, аби не позбавити аграрну науку можливості повноцінного виконання своїх функцій з дотриманням сівозмін та просторових вимог для забезпечення проведення якісних селекційних досліджень, вирощування елітного насіння, забезпечення кормами тваринницьких селекційних центрів Академії, здійснення інших наукових заходів з питань землеробства та технологій.

Необґрунтованим є прирівнення фіскальними органами держави статусу дослідних господарств Академії до звичайних бізнесових сільськогосподарських підприємств, основною метою яких є виконання функцій дослідно-експериментальної бази аграрної науки, а не отримання прибутку, який ще й до того майже  повністю вилучається до державного бюджету, як у звичайних державних підприємств.

Основними стримуючими факторами сучасного розвитку аграрної науки залишаються відсутність збалансованих механізмів фінансування потреб аграрної науки за рахунок коштів державного бюджету та  одночасно наявність обтяжливого оподаткування установ і організацій, які входять в систему Академії. Складно пояснити той факт, що обсяги сплати податків в останні роки перевищують обсяги видатків загального фонду державного бюджету у 2-3 рази, що протирічить вимогам законодавства про забезпечення пріоритетності розвитку науки. Для прикладу,  за 2020 рік всього сплачено податків 1,25 млрд. грн., а обсяги бюджетного фінансування становили лише 518 млн. грн., що більше ніж у 2,4 рази. За таких умов за роки незалежності України кількість аграрних наукових установ та чисельність працівників Академії зменшилась майже удвічі. Втрачено або послаблено багато напрямів наукового забезпечення розвитку аграрного сектору економіки. Проте, як видно за всіх інших зважених обставин, аграрна наука сама себе спроможна утримувати та забезпечувати на високому рівні науковий супровід розвитку аграрного сектору економіки та сільських територій. Загальні збори Національної академії аграрних наук України підтримуючи Ваші ініціативи по створенню сприятливих умов для розвитку академічної науки, просять доручити відповідним міністерствам і відомствам:

- запровадити збалансовані механізми необхідного фінансування фундаментальних і прикладних досліджень в аграрній сфері за рахунок коштів державного бюджету та оподаткування наукових установ і суб’єктів дослідницької бази з метою створення умов для максимального самофінансування Академії;

 - удосконалити механізми законодавчого регулювання земельних відносин в системах академічної науки і освіти, остаточного визначення статусу земель постійного користування, які забороняються для відчуження, порядку надання земель в оренду з обов’язковим спрямуванням орендної плати на виконання завдань науки, визначення механізмів використання земельної іпотеки для інвестиційних заходів;

- визнати доцільним, в сучасних складних умовах діяльності аграрної науки, з метою оптимізації земельного банку Академії, підтримати ініціативи народних депутатів України нинішнього скликання, шодо передачі в тимчасову оренду до 150 тис.га земель для суб’єктів, які співпрацюють з аграрною наукою з питань вирощування насіння та виконання інших спільних наукових заходів.

Кошти від оренди таких земель 50% пропонується спрямовувати на розвиток аграрної науки, 50% - на виконання інших ініціатив в інтересах потреб держави.

Таким чином, ця ініціатива дасть можливість додатково фінансувати аграрну науку та забезпечити розвиток сучасних технологій виробництва сільськогосподарської продукції, дозволить розвивати співпрацю аграрної науки з агровиробниками в умовах змін клімату, що в цілому сприятиме продовольчій безпеці країни.

Прийнято одноголосно Загальними зборами Національної академії аграрних наук України 15 квітня 2021 року 


З повагою

Голова зборів, президент Національної академії аграрних наук України

Ярослав Михайлович Гадзало 


Звернення Загальних зборів-1.jpg

Звернення Загальних зборів-2.jpg
Звернення Загальних зборів-3.jpg


Повернення до списку