Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN

Круглий стіл «Й.К. Пачоський: наукові, викладацькі, природоохоронні, громадянські та особисті аспекти біографії вченого»

10 грудня 2014 р. директор Біосферний заповідник «Асканія-Нова» імені Ф.Е. Фальц-Фейна Національної академії аграрних наук України Гавриленко В.С. взяв участь у засіданні круглого столу «Й.К. Пачоський: наукові, викладацькі, природоохоронні, громадянські та особисті аспекти біографії вченого» (з нагоди 150-річного ювілею Й.К. Пачоського), який відбувся у Музеї історії Херсонського державного університету.

8 грудня 2014 р. виповнилося 150 років від дня народження відомого польського і українського ботаніка-флориста, систематика і географа рослин Йосипа Конрадовича Пачоського. Коло інтересів і досліджень вченого було широким і різнобічним: флористика, систематика, ботанічна географія, фітоценологія, екологія, ентомологія, орнітологія, охорона природи. Він був автором понад 300 ґрунтовних наукових праць, присвячених глибокому і всебічному вивченню складу та історії розвитку флори середньої і південної частини східної Європи, головним чином України та Польщі, а також висвітленню загальних питань ботанічної і частково зоологічної науки. Він був одним із творців фітоценології – розділу ботаніки, який вивчає рослинні угрупування, і автором першого підручника з цієї дисципліни. Й.К. Пачоський співпрацював з власником маєтку Асканія-Нова Ф.Е. Фальц-Фейном, а пізніше очолював ботанічний відділ науково-степової станції державного заповідника «Чаплі» (Асканія-Нова). Цим аспектам була присвячена доповідь В.С. Гавриленка «Діяльність Й.К. Пачоського у заповіднику Асканія-Нова (нині Біосферний заповідник імені Ф.Е. Фальц-Фейна)».

У роботі круглого столу взяли участь 40 учасників – викладачі вищих навчальних закладів, природоохоронних установ, журналісти.


Повернення до списку