Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Науковий супровід рибних господарств з питання профілактики розповсюдження захворювань риб різної етіології – одне з важливих завдань науковців  Інституту рибного господарства НААН 18.01.2021

Науковий супровід рибних господарств з питання профілактики розповсюдження захворювань риб різної етіології – одне з важливих завдань науковців Інституту рибного господарства НААН


Доктор біологічних наук, старший науковий співробітник Наталія Матвієнко про діяльність відділу іхтіопатології Інституту рибного господарства НААН

 «У 80-90 роки держава надавала серйозну підтримку заходам, спрямованим на запобігання розповсюдженню захворювань риб. На жаль, впродовж останніх десятиліть проблеми галузі знаходяться поза увагою держави. Як наслідок – епізоотична ситуація погіршується з кожним роком.


З’являються нові види риб, які акліматизуються  в Україні і разом з ними акліматизуються і ведуть себе по-іншому збудники захворювань –паразитарної, бактеріальної і вірусної етіологій. Завозиться ікра,  рибопосадковий матеріал, і це також є значним фактором ризику передачі інфекцій. Особливо, коли йдеться про транспортування риби, рибопосадкового матеріалу без належних умов, без обробки транспорту і самого матеріалу спеціальними препаратами.

На жаль, часто доводиться говорити і про порушення технології рибництва, недотримання протиепідеміологічних заходів.

Ускладнюють ситуацію різноманітні екологічні чинники – зокрема, водойма, які не утримуються належним чином, забруднюються. Частина водних господарств знаходиться в оренді, і приватні господарі часто не звертають першочергову увагу на важливі профілактичні заходи.

Цей комплекс причин і призводить до погіршення ситуації.

Ще кілька років тому в Україні взагалі не фіксувались випадки вірусних захворювань риб. Зараз, за результатами наших досліджень, випадки захворювань вірусної етіології, які складно піддаються лікуванню, трапляються все частіше. І для запобігання їх поширенню має бути розроблено і реалізовано комплекс профілактичних заходів, основна ланка яких – сучасна діагностика.


Саме цим і займається наша лабораторія – комплексно вивчаємо захворювання різної етіології, проводимо дослідження. Основне завдання – розробка сучасних методів діагностики. У цій сфері рівняємося на європейські країни. Багато препаратів, які раніше використовувалися в виробництві, давно заборонені у Європі і в Україні також. Досліджуємо нові екологічні безпечні препарати з можливостями подальшого застосування у виробництві.

Крім вірусних, не можна відкидати і  паразитарні захворювання. У водоймах України, зокрема,  у водосховищах Дніпровського каскаду з’являється значна кількість паразитарних захворювань, і це може призвести до значної загибелі риби, до порушення рівноваги  у водосховищах каскаду, який є основним джерелом для промислових видів риб.  

Маємо усі підстави говорити і про серйозну загрозу, яка може виникнути для здоров’я людини.

Що ми пропонуємо…

Необхідно розробити комплекс заходів для недопущення захворювань різної етіології, звернутися до тактики проведення протиепізоотичних заходів, контролювання ситуації на рівні ветеринарної служби спільно з нашими структурами.

У нашого інституту є алгоритм співпраці як з великими господарствами,  що займаються рибогосподарською діяльністю, так і з невеликими фермерськими - на рівні наукового супроводу.  Маємо необхідні нормативні документи, які ми випускаємо для галузі, щоб люди знали, наскільки важливо правильно займатися рибогосподарською діяльністю. Адже сьогодні в галузі працює багато нових фермерів, які через необізнаність роблять багато помилок, невірних кроків. Наша діяльність направлена на те, щоб запобігти цьому. Співпрацюємо з підрозділами інституту, функціонує дорадча служба, випускаємо літературу. Сайт інституту поширює багато важливої інформації, щоб людина могла зорієнтуватися, куди їй звернутися за допомогою, за консультацією. Розробляємо комплекс заходів для кожного господарства – вивчаємо ситуацію на місці, надаємо рекомендації щодо її покращення».

Детальніше про діяльність лабораторії у відео за посиланням.

<iframe width="701" height="384" src="https://www.youtube.com/embed/miCe1ByOjDg" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>


Повернення до списку