Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Розроблена науковцями НААН фенопрогнозна система захисту яблуні від парші та інших шкідливих організмів – у ТОП-10 наукових досягнень 2020 року 15.01.2021

Розроблена науковцями НААН фенопрогнозна система захисту яблуні від парші та інших шкідливих організмів – у ТОП-10 наукових досягнень 2020 року


Радіо Свобода склало перелік із 10-ти досягнень українських учених за 2020 рік, серед яких -  система екологічно безпечнішого захисту плодових дерев, розроблена науковцями Інституту садівництва НААН. 

Захист насаджень від хвороб і шкідників за фенопрогнозною системою сприяє підвищенню врожайності яблуні на 1,2−3 т/га та поліпшенню товарної якості плодів на 2,3−5%. Рівень рентабельності при цьому підвищується на 32,1% – стверджують науковці Інституту.


У комплексі заходів з інтегрованого захисту яблуні від шкідників і хвороб досить важливим є застосування хімічних засобів, яке здійснюється здебільшого за так званою фенологічною системою, що базується на проведенні обприскувань у весняний період у відповідності з певними фенофазами рослин, а влітку згідно з особливостями розвитку найбільш небезпечних шкідників і хвороб.

Характеризуючись в цілому позитивно, ця система має й істотні недоліки, основний з яких полягає в тому, що обробки за такою схемою не завжди збігаються з критичними періодами інфікування яблуні збудником парші. Тому часто, особливо в дощову погоду, не вдається надійно захистити насадження від цієї досить поширеної і шкідливої хвороби, яка практично щороку завдає значних збитків.

Більш прогресивною є так звана інтервенційна, або прогнозна система, згідно з якою строки хімічних обробок пов'язують з небезпечними періодами інфікування яблуні збудником парші. Але обприскування за такою схемою носять переважно не профілактичний, а постінфекційний характер, у зв’язку з чим вимагають застосування фунгіцидів системної дії, що відзначаються терапевтичними властивостями. Останнє таїть у собі небезпеку швидкого розвитку у збудника вищеназваної хвороби резистентності до фунгіцидів.

Враховуючи зазначене, в інституті розроблено фенопрогнозну систему захисту насаджень від парші та інших шкідливих організмів, яка базується на проведенні обробок у період до цвітіння яблуні за загальноприйнятими фенологічними критеріями з одночасним інструментальним моніторингом епіфітотійної ситуації, а після цвітіння – у критичні періоди інфікування дерев збудником парші, які визначають за допомогою спеціальних механічних або електронних приладів та нормалізованої шкали Міллса (для визначення періодів інфікування яблуні збудником парші та ступеня небезпеки інфекції).

Комбіноване застосування та чергування при обприскуваннях за фенопрогнозною системою контактних і системних фунгіцидів, а також інсектицидів з урахуванням небезпеки тих чи інших хвороб і шкідників забезпечує надійний захист садів від комплексу шкідливих організмів.

Розробник - Інститут садівництва НААН

Автор: Каленич Федір Семенович, кандидат біол. наук, професор

Для довідок: e-mail: zax55@i.ua  - сектор захисту рослин

 


Повернення до списку