Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
ОТГ звертаються для того, щоб  сформувати перспективні моделі розвитку своїх територій - ми спроможні вирішити це питання - Микола Пугачов,  ННЦ «Інститут аграрної економіки» 03.12.2020

ОТГ звертаються для того, щоб сформувати перспективні моделі розвитку своїх територій - ми спроможні вирішити це питання - Микола Пугачов, ННЦ «Інститут аграрної економіки»


Заступник директора з наукової роботи ННЦ «Інститут аграрної економіки», доктор економічних наук, професор, академік НААН Микола Іванович Пугачов  про перспективні напрями наукових досліджень, які проводяться в інституті і їх прикладне значення для аграрної спільноти.

ННЦ «Інститут аграрної економіки» функціонує на основі самоврядності і тих актуальних напрямів досліджень, які ми бачимо як перспективні. Тобто, ми пропонуємо науковому суспільству свої, як ми вважаємо, перспективні напрями досліджень. Вони проходять експертизу  у науковому товаристві НААН і якщо Академія сприймає їх фундаментально, підтверджує актуальність майбутність розробок, наші заявки щодо фінансування перспективних  напрямів фундаментальних досліджень надходять до НАНУ. І там наукове товариство оцінює наше прагнення проводити дослідження у вказаних напрямах. Якщо затверджують напрямі, здійснюємо дослідження саме у цих напрямах.

Користувачами наших досліджень є наукові товариства, результати їх ми викладаємо у монографіях, наукових доповідях, статтях у журналах. Результати, які є практичними для української влади, оформляються доповідними записками на Кабінет Міністрів, Міністерство аграрної політики, коли воно існувало, Міністерство економіки, фінансів, регіонального розвитку, тощо, залежно, для кого це може бути цікавим. Крім того є дослідження, які проводяться дійсно за запитами різних структур – Міністерства економіки, аграрної політик… Рада Національної безпеки і оборони звертається, коли необхідні наші розрахунки, висновки, бачення. Конституційний Суд України робив запит щодо нашої наукової позиції з конкретних  питань. Надходять запити з різних питань з прокуратури, слідчих органів. Асоціації товаровиробників є нашими споживачами, також конкретні виробники агропродукції, переробні підприємства, ті структури, які займаються експортом-імпортом.

Розвиток сільських територій – питання найактуальніше.  Сьогодні у нас відбувається децентралізація, створюються ОТГ, тому дуже актуальними є питання фінансування, відносин між виробниками сільгосппродукції і жителями громад, орендодавцями землі, на якій виробляється продукція, питання екологічні, які виникають щодо збереження цих територій.

Розвиток підприємництва сільських територій – цікаві  і перспективні напрямки досліджень з позиції децентралізації  і розвитку сільських  територій. Верховною Радою прийнято новий закон про товарні біржі, це формування нових умов для інфраструктури реалізації продукції, питання ціноутворення. Адже як тільки підвищуються ціни в магазинах, одразу згадують, що винен сільгоспвиробник. Ми робимо аналіз і доводимо, що відповідальність лежить на інших структурах…

 Питання експорту-імпорту в умовах, коли формуються нові зони вільної торгівлі, коли збільшується конкуренція на внутрішньому ринку тому, що імпортна продукція закордонних фермерів стає такою ж за доступністю, як продукція українських фермерів. Фіскальні питання в аграрному секторі актуальні. Кожне питання є досить актуальним і перспективним з точки зору наших подальших досліджень.

ОТГ зверталися саме для того, щоб допомогли сформувати перспективні моделі розвитку їх територій. Це дуже важливе питання, і ми спроможні вирішити його. Тож запрошуємо до взаємовигідної, цікавої і ефективної співпраці!

Детальніше – у наших попередніх публікаціях


Повернення до списку