Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Вісті з наукових установ НААН: дистанційне навчання вчених-біоенергетиків 19.10.2020

Вісті з наукових установ НААН: дистанційне навчання вчених-біоенергетиків


Нинішню економічну кризу, спричинену коронавірусом, називають найгіршою за останні 80 - 100 років. Але Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків (ІБКіЦБ, до 2011 року— ІЦБ), який за майже 100 років свого існування став загальнонаціональним і визнаним у світі об'єднуючим науково-методичним центром розвитку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) на рослинній основі, схоже, переносить пандемію не гірше, а можливо й краще, ніж багато хто з сусідів.

Попри те, що через коронавірус чи не всі організаційно-презентаційні проєкти у форматі наживо відкладені, ІБКіЦБ, як і інші наукові установи НААН, також адаптувався до роботи в умовах карантину і працює загалом у активному режимі – забезпечує науковий супровід проблем, пов"язаних із економічними, екологічними та соціальними основами виробництва й використання біопалива в Україні, надає послуги з вирощування енергетичних культур (міскантус, світчграс, верба, тополя та ін.) для виробництва біопалива, вирощує та реалізує посадковий і насіннєвий матеріал цих культур власної селекції, працює над поглибленням знань і пропагуванням здобутків та перспектив галузі, започаткувавши для фахівців науково-дослідних установ мережі НААН курси підвищення кваліфікації за напрямом "Біоенергетика" тощо.

Чим, для прикладу, запам"ятався науковцям ІБКіЦБ перший місяць осені?

Як мінімум двома подіями - 10 вересня на базі виставково-інноваційного центру НААН та дослідного поля ІБКіЦБ (с. Ксаверівка-2, Васильківський р-н, Київська обл.) відбувся День поля «Інноваційні досягнення науково-дослідних установ НААН із селекції кукурудзи, сої, технічних та лікарських культур», на якому учасники цього заходу мали можливість що називається з перших уст отримати ексклюзивну інформацію про розлогий спектр вітчизняних сортів і гібридів сільськогосподарських культур, продуктивні можливості та особливості сортових технологій при їх впровадженні у виробництво, побачити зблизька демонстраційні зразки нових сортів і гібридів сільськогосподарських культур, створених науковими установами Національної академії аграрних наук України, які, за словами її президента Я. М. Гадзало, навіть у надзвичайно посушливих умовах вегетаційного періоду 2020 року складають успішну конкуренцію сортам іноземної селекції.

Віце-президент НААН України, директор ІБКіЦБ М. В. Роїк ознайомив учасників Дня поля з особливостями добору сортового асортименту та сортових технологій провідних пізніх сільськогосподарських культур і схемами огляду демонстраційних розсадників: цукрових буряків, сої, кукурудзи, соняшнику, лікарських рослин та шкілки саджанців плодових культур, створених в наукових установах НААН України, відзначив хороший стан посівів демонстраційного розсадника та високу продуктивність всіх без винятку гібридів цукрових буряків у 2020 році.

Змістовним та інформаційно насиченим, на нашу думку, видався й ще один організований науковцями ІБКіЦБ захід, - курси підвищення кваліфікації для наукових співробітників НААН за напрямами «Біоенергетика» та «Біотехнологія», які ось уже понад 5 років Інститут традиційно проводить восени.

Цьогорік, враховуючи вимоги постанови КМ України від 22 липня 2020 року №641 «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» , довелося проводити курси 21 - 25 вересня 2020 року не просто дистанційно, а практично в режимі off-line. До підготовки й проведення цього нестандартного науково-організаційного заходу долучився великий загал учених інституту, включаючи академіка, доктора с.г. наук, директора ІБКіЦБ М.В. Роїка, його першого заступника з наукової роботи, чл.-кор. НААН доктора с.г. наук В.М. Сінченка, багатьох маститих учених і їх молодших колег -  Я.Д. Фучило, О.М. Ганженко, М.Я.Гументик, Л.А.Правдива, В.М.Квак, С.М. Гонтаренко, Г.М.Герасименко, О.І. Чередничок, Г.І. Бабьяж, Н.О.Григоренко, О.Б.Хіврич та ін.- всіх важко перелічити.

Підготовлений для даного заходу науково-методологічний матеріал (понад 20 лекцій - ціла монографія!) охоплює практично чи не весь спектр основних економічних, екологічних та соціальних проблем галузі, зокрема, й пріоритетні напрями розвитку біоенергетики в Україні, перспективні технології вирощування біоенергетичних культур на маргінальних та інших малопродуктивних землях і їх позитивний

вплив на родючість грунту,  плантаційне вирощування рослин (цукрове сорго, буряки цукрові й кормові, енергетичні верби, міскантус гігантський, тополі, просо прутоподібне (світчграс), сорго зернове, павловнія), що використовуються як сировина для виробництва з їхньої біомаси палива (біогазу, біоетанолу, твердого біопалива), а також різні спеціальні теми - методології дослідження енергетичних плантацій верб і тополь, молекулярно-генетичні дослідження біоенергетичних культур (Miscanthus, Salix), визначення показників технологічної якості біоенергетичних і цукровмісних культур, селекційні досягнення, інноваційні розробки з технології вирощування та перспектив розвитку галузі буряківництва,  тощо.

До речі, є й електронна версія лекцій, що були «прочитані» на курсах. Відтак, завдяки інтернет-ресурсам курси стали, так би мовити, безстроковими. Лекційні матеріали, якими можуть користуватися усі охочі в різних країнах, розміщено на сайті "Інститут біоенергетичних культур і цукрових буряків НААН" <sugarbeet@ukr.net>, доступ до якого відкритий упродовж усієї доби.

 

Автор - Ягольник Олександр Григорович, член редколегії, відповідальний секретар журналу "Біоенергетика/Bioenergy"

 

page_1_no1_2020.jpg

ЖУРНАЛ "БІОЕНЕРГЕТИКА/BIOENERGY" №1 (15) 2020 РОКУ

 


Повернення до списку