Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Відбулась ІІ міжнародна науково-практична конференція  «Проблеми сучасної ентомології» 30.09.2020

Відбулась ІІ міжнародна науково-практична конференція «Проблеми сучасної ентомології»


ІІ міжнародна науково-практична конференція «Проблеми сучасної ентомології» відбулась 25-30 серпня 2020 р. на базі студентських практик «Гарт» Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки у с. Світязь Шацького району Волинської області. Організаторами даного заходу виступили Громадська організація «Українське ентомологічне товариство», Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, Інститут захисту рослин НААНІнститут зоології ім. І.І. Шмальгаузена НАН України та Шацький національний природний парк. Учасниками конференції були 91 особа фахівців-ентомологів із 45 організацій України, Білорусі, Російської Федерації, Молдови, Швейцарії та Узбекистану. Серед учасників – 6 осіб із 2-х установ Національної академії аграрних наук України (Інститут захисту рослин та Інститут садівництва). Додаткової ваги цій конференції надало відзначення в 2019 р. 70-річчя Українського ентомологічного товариства.

Пленарне засідання відкрив Президент Громадської організації «Українське ентомологічне товариство доктор біологічних наук, професор, академік НААН, головний науковий співробітник Інституту захисту рослин Віталій Петрович Федоренко. Із привітальними промовами виступили ректор Східноєвропейського національного університету Анатолій Васильович Цьось, заступник директора Шацького національного природного парку Василь Іванович Матейчик та голова Волинського відділення Товариства Олександр Павлович Зінченко.

Виступ академіка В.П.Федоренка.jpg

Доповіді учасників конференції розкрили найрізноманітніші питання ентомології та суміжних дисциплін. Конференція зібрала фахівців із багатьох аспектів загальної ентомології – фауністика, систематика, морфологія, екологія та етологія комах, кліщів, павуків, а також прикладних дисциплін – сільськогосподарська, медична та ветеринарна ентомологія.

Робота конференції проходила за трьома напрямами:

1.         Загальна ентомологія (систематика, фауністика, аутекологія, етологія).

2.         Біорізноманіття та екологія комах.

3.         Прикладна ентомологія.

Матеріали конференції загальною кількістю 51 доповідь, серед яких 41 – з України, 5 – з Російської Федерації, 3 – з Молдови і 2 – з Білорусі, опубліковано у спеціальному випуску онлайнового журналу «Українська ентомофауністика» (2020, Т.11, № 1).

Виступ А.В.Федоренка.jpg

Окрім результатів наукових досліджень, учасники ознайомились із результатами роботи Українського ентомологічного товариства за 2018-2020 рр., обговорили важливі питання деградації біотопів та втрат біорізноманіття в результаті діяльності людини, проблему інвазійних видів, що можуть загрожувати фауні України та завдавати значної шкоди сільськогосподарським культурам. Вказано також на нагальну необхідність залучення фахівців Товариства до формування законодавства у галузі захисту рослин, зокрема до внесення правок до Проекту закону України «Про захист рослин», що має бути запорукою продовольчої та екологічної безпеки України як держави.

Виступ О.О.Стригуна.jpg

На превеликий жаль, карантин на території України для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 завадив значній частині учасників приїхати та особисто взяти участь у конференції, але заслухані доповіді та спілкування у колі колег було справжнім святом науки.


Повернення до списку