Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Аналітична довідка про агрометеорологічні умови та стан посівів в Україні станом на 11 вересня 2020 року 11.09.2020

Аналітична довідка про агрометеорологічні умови та стан посівів в Україні станом на 11 вересня 2020 року

У першій декаді вересня спостерігалася жарка, як для цього періоду, погода з різкими нічними та денними коливаннями температури повітря.

Середньодобова температура повітря виявилася на 2–8 0С вищою за норму і становила від 17 на півночі до 27 0С тепла на півдні, максимальна температура повітря досягала  24-36 0С, мінімальна у найхолодніші ночі знижувалась до 7-23 0С. Поверхня грунту вдень нагрівалася до 45-56 0С, вночі охолоджувалася до 4-12 0С тепла. Відносна вологість повітря у середньому становила від 48 до 67%. У південних, східних та центральних областях у денні години відмічалося її зниження до 48 % і нижче, максимальну вологість повітря зафіксовано 4 вересня – 89 %.

Опади у вигляді незначних дощів, місцями грозових злив  спостерігалися майже на всій території країни, але вони носили локальний та нерівномірний характер. Так, на переважній території Харківської області їх кількість становила – 7-11 мм, або 34-42 % від норми, у південній частині області - не перевищувала 3-10 % від норми. Кількість опадів на більшій частині території Херсонської області становила 0,1-7,0 мм, а в Геніческому районі та на південному заході області – 15-31 мм. У Львівській області випало 1,5 мм опадів,  у Київській – 1,6 мм, у Сумській – 2,8 мм.

Такі погодні умови негативно позначаються на завершальному етапі розвитку пізніх культур та на підготовці грунту під сівбу озимих культур урожаю 2021 року. Тобто, відбувається прискорене дозрівання навіть пізньостиглих сортів і гібридів соняшника, сорго та інших культур. На окремих полях, навіть після випадання опадів, де вже зійшов ріпак озимий, спостерігається зрідженість його посівів.

Рослини кукурудзи ранньостиглих гібридів проходять у своєму розвитку фазу «повна стиглість зерна», вологість зерна становить 20-22 %. Запізнення з початком збирання та його затягування призводить до великих втрат урожаю. При збиранні врожаю протягом 10 діб втрати зерна урожаю можуть становити 4,0-4,5 %, протягом 15 діб - 5-6 %, 20 діб - 7-10 %, а 30 діб – 17 % і більше. Зібране зерно кукурудзи необхідно вчасно досушувати до 14-13 % вологості. У такому стані воно довго зберігається і не втрачає своєї якості.

Посіви ранньостиглих гібридів соняшника дозріли і їх почали обмолочувати. Необхідно відмітити значне переламування стебел у верхній та середній частині, через що можливі втрати врожаю.

Середньо- та пізньостиглі гібриди сягають висоти 1,9-2,3 м і перебувають у фазі «достигання насіння». Розміри кошика сягають до 25-30 см. Переламування стебел на посівах цих гібридів не зафіксовано.

Практично завершено збирання врожаю ультраскоростиглих сортів сої. На необмолочених площах вологість насіння становить 10-12 %. Середньостиглі сорти сої перебувають у фазі «дозрівання» (спостерігається інтенсивне пожовтіння листків). Кількість бобів на рослині сягає 16-22 шт. із двома, рідше однією, насіниною у кожному. На сортах цієї групи відмічено незначне гілкування рослин. Такі рослини мають до 30-50 бобів, але у 20 % із них насіння відсутнє.

У пізньостиглих сортів відмічено початок дозрівання нижніх бобів. У верхній частині стебла проходить налив насіння. На окремих сортах цієї групи відмічено утворення до 60 бобів на рослині, проте, внаслідок жаркої погоди у
50 % бобів сформовано по 1-2 насінини, а іноді насіння взагалі відсутнє.

Посіви гречки та проса ранніх та середніх строків сівби (кінець квітня – І декада травня) на переважній більшості площ уже скошено у валки або обмолочено прямим комбайнуванням. У пізньостиглих сортів проса та гречки, а також у посівах пізніших, від оптимальних термінів сівби, відмічено настання господарської стиглості. Висота рослин гречки у межах від 65 до 106 см, проса – від 65 до 98 см.

На окремих сортах проса відмічено прикореневе вилягання посівів (70-
80 % від загальної площі) внаслідок пошкодження стебел личинками кукурудзяного метелика.

Посіви сорго зернового переважно у доброму стані і перебувають на початку молочно-воскової стиглості. Спостерігається незначне пожовтіння листкового апарату, що є звичним явищем для цього періоду. Висота рослин становить від 100 до 125 см, довжина волоті - 23-31 см.

Продовжується догляд за паровими площами та проводиться підготовка ґрунту під сівбу озимих культур. На більшій частині території країни запаси продуктивної вологи у посівному шарі ґрунту після непарових попередників практично відсутні. У метровому шарі ґрунту запаси продуктивної вологи на цих попередниках становлять від 1-27 мм і лише по чорному пару - 59-162 мм.

Строки сівби – єдиний елемент технології, який не вимагає додаткових затрат, але від нього залежать дружність і повнота сходів, інтенсивність росту та розвитку восени, проходження фаз загартування, які визначають зимостійкість рослин. Гарні результати забезпечують такі строки, за яких осіння вегетація триває не менше 45–55 діб, що сприяє утворенню 3–4 синхронно розвинених пагонів, розвитку вторинної кореневої системи і нагромадженню достатньої кількості вуглеводів у вузлах кущіння. Рослини, які входять у зиму з одним стеблом, не мають вузла кущіння та відповідної листкової поверхні, слабо використовують поживні речовини та вологу і можуть навіть загинути.

За даними Мінекономіки України станом на 3 вересня зібрано 63 % запланованих площ зернових та зернобобових культур за середньої врожайності 39,5 ц/га (у 2019 рік  на цей час – 39,2 ц/га).

Продовжується збирання гречки, проса та соняшнику. Гречки  зібрано з площі 26,9 тис. га (52,6 % від запланованих площ) з урожайністю 13,3 ц/га, (у минулому році на цю дату – 20 % та 13,2 ц/га відповідно), просо – з 44,5 тис.га (30 % від запланованих площ) за врожайності 20,4 ц/га (у минулому році на цю дату – 54 % та 18,8 ц/га відповідно), соняшнику – з 455,5 тис.га (7,1 % від запланованих площ) за врожайності 15,4 ц/га (у минулому році на цю дату – 10 % та 19,1 ц/га відповідно). Розпочалося збирання сої, її вже зібрано на площа 30,1 тис.га (2,2 % від запланованих площ) за врожайності 16,6 ц/га ( у минулому році на цю дату – 6 % та 22,7 ц/га відповідно).


Повернення до списку