Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Співпраця наукових установ НААН з урядом США  в рамках програми боротьби з біологічними загрозами 13.05.2020

Співпраця наукових установ НААН з урядом США в рамках програми боротьби з біологічними загрозами

Національна академія аграрних наук України з вдячністю визнає неабияку користь успішної багаторічної співпраці з Урядом США в рамках Програми боротьби з біологічними загрозами (ПББЗ).

Викликає занепокоєння та обставина, що за сьогоднішнього стану глобалізації  створюються сприятливі умови для виникнення і поширення емерджентних, ре-емерджентних та транскордонних захворювань, посилюючи їх тиск на біобезпеку держави.

У зв’язку з цим виникає гостра необхідність у створенні сучасних лабораторій, потужності яких дозволили б оперативно встановлювати діагноз, забезпечивши при цьому біозахист персоналу. Важливе значення мають центри, з проведення навчань, тренінгів, підвищення кваліфікації фахівців ветеринарної медицини, направлених на поширення знань відносно виявлення та реагування на спалахи різних захворювань.

Інститут ветеринарної медицини Національної академії аграрних наук України (ІВМ НААН) і Національний науковий центр «Інститут експериментальної і клінічної ветеринарної медицини» (ННЦ «ІЕКВМ») виконують функції науково-дослідних установ, на які покладено обов’язки вивчення, прогнозування, і попередження інфекційних захворювань тварин, розроблення та впровадження високоефективних діагностичних, лікувальних та профілактичних препаратів, сучасних технологій та заходів, направлених на забезпечення стійкого ветеринарного благополуччя тваринництва України.

Швидкий і точний діагноз захворювання може бути забезпечений лише в повноцінно оснащеній сертифікованій лабораторії, де працює досвідчений персонал та є достатньо пропускна спроможність проведення експертизи. За таких умов одним з найуспішніших проєктів в рамках ПББЗ можна вважати створення та оснащення в ІВМ НААН сучасної лабораторії рівня BSL-2+ – «Науково-дослідний навчальний центр діагностики хвороб тварин» (далі Центр). Центр включає власне лабораторію, акредитовану Словацькою національною акредитаційною службою за ISO/IEC 17025:2005, і конференц-зал, які дозволяють вирішувати завдання щодо:

-         проведення діагностичних і наукових досліджень;

-         створення інформаційної бази інфекційних захворювань, сучасних методів їх досліджень, з дотриманням принципів біобезпеки відповідно до рівня лабораторії;

-         співпраця з установами, організаціями та закладами вищої освіти (ЗВО) для реалізації наукових проектів;

-         підвищення кваліфікації фахівців, науковців, викладачів ЗВО з ветеринарної вірусології та бактеріології.

Потужність Центру передбачає можливість проведення комплексних досліджень з виявлення як вірусних, так і бактеріальних агентів за застосування полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) в реальному часі; проведення серологічного моніторингу поширення інфекційних захворювань тварин за використання імуноферментного аналізу (ІФА), дослідження молекулярно-біологічних властивостей збудників інфекційних захворювань тварин.

Конференц-зал оснащений презентаційним обладнанням для проведення теоретичних занять. Саме тут за час свого існування успішно проведено понад 120 семінарів, тренінгів, в тому числі за участю міжнародних експертів, з актуальних проблем ветеринарної і гуманної медицини: вірусології та бактеріології, роботи з патологічним матеріалом, правил пакування і транспортування біологічного матеріалу, лабораторних досліджень з використанням ПЛР та ІФА обладнання, принципів біобезпеки та біозахисту, управління ризиками. До участі в навчанні залучались фахівці Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства оборони України, Держпродспоживслужби, Держлісагентства, низки вишів та лабораторій.

Центр має змогу здійснювати науковий супровід діяльності Держпродспоживслужби в напрямах удосконалення системи моніторингу та контролю епізоотичної ситуації щодо інфекційних захворювань, вивчення екогеографії та еволюції збудників особливо небезпечних зоонозів, створення колекцій культур та штамів збудників, вивчення дрейфу їх генетичної мінливості для прогнозування епізоотичної ситуації, селекції епізоотично актуальних штамів для розроблення ефективних засобів діагностики та специфічної профілактики.

За останні п’ять років в рамках ПББЗ ІВМ НААН було надано технічну допомогу в еквіваленті 180 тис доларів США.

Співробітники інституту були залучені до виконання й продовжують реалізовувати п’ять наукових проєктів, спрямованих на вивчення екологічної ніші та ерадикації збудника сибірки в Україні, поширеності низки збудників вірусних захворювань, циркулюючих серед диких перлітних птахів, моніторингових діагностичних дослідженнях вірусу африканської чуми свиней (АЧС) серед домашніх і диких свиней, секвенування ізолятів вірусу АЧС. Вперше за участю науковців наукових установ України та зарубіжжя проведено повногеномне секвенування ізолятів вірусів АЧС, які циркулюють на території України. В рамках проєктів неодноразово проводились навчання, семінари та практичні заняття. Така співпраця сприяла підвищенню наукового рівня та фахових навичок співробітників ІВМ НААН, що згодом дало можливість  розробити, провести міжнародну валідацію з експертами Інституту Фрідріха Леффлера (Німеччина), запатентувати два діагностичні набори «АЧС/КЧС дуо ПЛР-РЧ» для диференційної діагностики африканської та класичної чуми свиней методом ПЛР у режимі реального часу та АЧС ПЛР-РЧ» для діагностики африканської чуми свиней методом ПЛР у режимі реального часу; останній був впроваджений у виробництво і використовувався для моніторингу АЧС лабораторіями Держпродспоживслужби.

За цей час науковці ІВМ НААН брали участь у 18 міжнародних наукових конференціях, що спеціалізуються на інфекційних хворобах людей і тварин, питаннях біозахисту, біоінформатики тощо. На цих заходах представлялись результати наукових досліджень Інституту.

ННЦ «ІЕКВМ» також плідно співпрацює за основними напрямами ПББЗ, а саме: отримує технічну допомогу, спрямовану на розвиток та оновлення матеріальної бази лабораторій, науковці Інституту виконують наукові проєкти, беруть участь у міжнародних конференціях, де представляють результати своїх досліджень, а також підвищують кваліфікацію на семінарах, тренінгах, навчаннях.

Враховуючи сьогоденні світові виклики щодо епізоотичної й епідемічної ситуації, НААН сподівається на поглиблення співпраці Інституту ветеринарної медицини НААН та ННЦ «Інститут експериментальної і клінічної медицини з Урядом США в рамках Програми боротьби з біологічними загрозами.


Повернення до списку