Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні на 30 квітня – аналітична довідка 04.05.2020

Про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні на 30 квітня – аналітична довідка

У третій декаді квітня на більшій території країни утримувалась суха без істотних опадів погода зі значними коливаннями температури повітря протягом доби.

Середня температура повітря становила 7,8-13,3 0С тепла, що в окремі дні на 1-3 0С нижче норми, або в її межах. Максимальна температура повітря у найтепліші дні (25 і 26 квітня) підвищувалась до 17,0-21,2 0С тепла, а поверхня ґрунту нагрівалася до 34–42 0С. Мінімальна температура повітря у найхолодніші ночі (23 і 24 квітня) знижувалась до 2-6 0С тепла, а на півночі та сході  країни до 0-5 0С  морозу, поверхня ґрунту охолоджувалась до 3-7 0С морозу. У цей період спостерігались сильні вітри з  поривами до 11-21 м/с. Відносна вологість повітря знаходилася у межах 30-50 %.

Протягом останнього тижня майже на всій території країни спостерігалися опади різної інтенсивності. У Одеській, Житомирській, Дніпропетровській областях середньообласна їх кількість становила лише 0,6-4 мм. На решті території - від 5 до 24 мм. Так, у Київській, Вінницькій областях кількість їх становила 21,6 – 24,0 мм (144 % декадної норми).

Запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту (0-20 см) під озимими культурами на початку третьої декади квітня на більшості посівних площ були недостатніми і становили менше 1-20 мм, під ранніми ярими – 11-30 мм, а у південному регіоні навіть менше 10 мм.

Завдяки опадам, які пройшли, ситуація із вологозабезпеченням озимих зернових культур дещо покращилася. Так, запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту під озимими культурами у Київській області досягли достатнього рівня (понад 21 мм), підвищилася відносна вологість повітря. У південних регіонах запаси продуктивної вологи під пшеницею озимою, через відсутність ефективних опадів, стрімко зменшуються і зараз вони у метровому шарі ґрунту (0-100 мм) у центральних і східних районах Херсонської області  дуже низькі – 22-31 мм, у південних і південно-західних районах - незадовільні і недостатні – 52-71 мм і лише у північних районах зволоження ґрунту відповідає критеріям задовільних показників – 92-107 мм. У Дніпропетровській області на завершення третьої декади квітня під пшеницею озимою запаси продуктивної вологи були недостатніми та становили по пару й після непарових попередників (горох і соняшник) в орному шарі ґрунту (0-20 см) -  7 і 8–4 мм, а в метровому (0-100 см) – 61 і 62–67 мм відповідно. Забезпеченість продуктивною вологою верхніх шарів грунтів Житомирського Полісся на сьогодні залишається мінімально-достатньою для підтримання життєдіяльності озимих однорічних та зимуючих багаторічних рослин, а також для сівби ярих  культур. Хоча запаси її в метровому шарі дерново-підзолистих та дернових ґрунтів різного механічного складу залишаються критично низькими - 80-100 мм.

Нічні заморозки та суховійні явища негативно вплинули на темпи розвитку озимих та ранніх ярих зернових культур. На багатьох площах південних, центральних та східних областей відмічалося часткове пошкодження рослин ранніх ярих зернових культур заморозками, а у північному регіоні - дефіцит вологи та повернення низьких температур повітря затримували темпи їх розвитку. Найбільший прояв дії заморозків відмічався на рослинах, які утворили 1-2 розвинених листки за температури на поверхні ґрунту мінус 8-12 0С у другій декаді квітня. Разом з тим, відмічені заморозки не нанесли шкоди посівам гороху незалежно від сорту та фази розвитку рослин. На посівах ранніх ярих культур спостерігається деяка затримка в темпах їх розвитку, що пов’язано з поступовим прогріванням ґрунту через повернення низьких температур. Але, за інформацією Інституту рослинництва імені В.Я.Юр’єва НААН, стійкі позитивні температури протягом останньої декади дозволили регенерувати посівам, раніше ушкодженим заморозками, зараз розбіжності між сортами з відсутнім підмерзанням листя і ушкодженням до чверті листової поверхні, в період до 15 квітня, майже непомітні. Дещо відстають у розвитку рослини, на яких спостерігалося підмерзання третини і більше поверхні листя.

За даними ННЦ «Інститут землеробства НААН» рослини пшениці озимої перебувають наприкінці V – на початку VІ етапів органогенезу (фаза виходу у трубку). Коефіцієнт кущення 3,2-3,5, висота рослин 45,0-52,0 см, довжина конуса наростання рослин пшениці озимої – 4,5-5,5 мм. Стан посівів переважно добрий та задовільний.

Рослини тритикале озимого перебувають наприкінці V – на початку VІ етапів органогенезу (фаза виходу у трубку). Коефіцієнт кущення 2,8-2,9, висота рослин 33,0-37,0 см, довжина конуса наростання рослин тритикале озимого – 6,5-9,5 мм. Стан посівів переважно добрий та задовільний.

Рослини жита озимого перебувають наприкінці VІ етапу органогенезу (фаза виходу у трубку). Коефіцієнт кущення 3,8-4,5, висота рослин 50,0-65,0 см, довжина конуса наростання – 30-70 мм. Стан посівів переважно добрий та задовільний.

Ярі зернові колосові культури (пшениця яра, ячмінь ярий, овес, тритикале яре), висіяні на початку третьої декади березня, перебувають на початку фази кущіння.

Фітосанітарна ситуація вимагає постійного моніторингу шкідливих організмів для прийняття своєчасних рішень щодо захисту посівів на кожному конкретному полі.

За даними Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України продовжується сівба ярих зернових культур, станом на 23 квітня  вже засіяно 7,8 млн.га, що становить 52 % запланованих площ.

Площа посівів кукурудзи становить - 2,4 млн га із запланованих 5,4 млн га (44,4 %), соняшнику - 3,2 млн га із запланованих 6,2 млн га (51,6 %).

Закінчується сівба ячменю ярого, із запланованих 1,1 млн га вже засіяно 1,073 млн га (97,5 %),  буряків цукрових, із запланованих 209 тис га -  заосіяно 199,8 тис  га (95,6 %) пшениці ярої,  із запланованих 132,5 тис га - засіяно 119 тис га (89,8 %).

Збільшуються темпи сівби сої, із запланованих 1,4 млн га вже засіяно 237 тис.га (16,9 %).

Не дивлячись на дефіцит вологи у ґрунті, аграрії активно проводять весняно-польові роботи. Найвищі темпи польових  робіт протягом минулого тижня були у Миколаївській, Полтавській, Кіровоградській, Одеській та Запорізькій областях.

За даними Мінекономрозвитку, прогнозована площа вирощування десяти основних культур у 2020 році становитиме 15,26 млн га, що на 0,3 млн га більше у порівнянні з минулим роком. Збільшення площі посівів очікується, перш за все, за рахунок кукурудзи та соняшнику. У той час як під ячменем, соєю та буряками цукровими площі посівів будуть зменшуватися.

 За прогнозами спеціалістів профільного міністерства, у поточному році буде зібрано 60 млн тонн зернових та зернобобових культур.


Повернення до списку