Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
30.07.2019

Інформація щодо масової появи саранових у Луганській області

Співробітниками Інституту захисту рослин НААН. 12 липня п.р. проведено моніторинг Станично-Луганській району, Луганської області. В результаті було відмічено заліт зграї саранових з території лінії розмежування (землі рибгоспу на території Валуйської селищної ради), за чисельності більше 50,0 екз/м2, що значно перевищувала ЕПШ.

Оскільки вогнище розповсюдження цього небезпечного шкідника розташоване на лінії розмежування, виникла проблема щодо контролю її чисельності. На цій території неможливо використання сільськогосподарської авіації, а наявність мінних полів – ускладнює проведення будь яких наземних заходів з ліквідації саранових. До екстрених заходів було залучено підрозділи МНС, військових саперів та авіаспостереження безпілотними літальними апаратами для визначення меж розповсюдження сарани. В результаті проведена обробка залежних земель із застосуванням хімічних засобів захисту рослин.

За сприяння начальника управління фітосаніторної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби Луганської області, Ляскевича І. Ю. та  головного спеціаліста, державного фітоінспектора Головного управління Держпродспоживслужби Луганської області  Сухаревського С. А., проведено обстеження на полях с.-г. культур, де відмічено масовий літ саранових та безпосередньо у місцях резервацій – на закинутих землях і прилеглих територіях. Співробітниками Інституту захисту рослин НААН визначено видовий склад шкідника – сарана перелітна (Locusta migratoria L.). Після проведення захисних заходів чисельність шкідників в осередках значно знизилась і на даний час становить 2,0 екз./м2, що на рівні або нижче ЕПШ. Також було надано консультації відповідним службам на місцях щодо проведення захисних заходів, з урахуванням особливостей зони проведення нагляду.

Для своєчасного виявлення не лише сарани, що мігрує, а й личинок стадних видів, особливу увагу слід приділяти місцям резервації. В разі виявлення осередків масового розмноження проводити захисні обробки зареєстрованими пестицидами за чисельності личинок 10,0-15,0 екз./м2 нестадних форм саранових, і 2,0-5,0 екз./м2 стадних форм.

 


Повернення до списку