Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
22.04.2019

Установча зустріч проекту EU4Climatе в Україні

В Орхуському центрі Міністерства екології та природних ресурсів України пройшла установча зустріч проекту EU4Climatе в Україні. Від НААН та Інституту агроекології і природокористування НААН у заході взяли участь заступник директора інституту д-р с-г. наук Дем’янюк О.С., завідувач відділу охорони ландшафтів, збереження біорізноманіття і природозаповідання, д-р біол. наук Коніщук В.В.

Враховуючи пряму та опосередковану загрози від зміни клімату, Європейський Союз запускає у 2019 році нову регіональну ініціативу EU4Climate, яка спрямована на підтримку шести країн Східного партнерства (Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Республіки Молдова та України) у створенні та впровадженні кліматичних політик, які базуватимуться на зобов’язаннях країн відповідно до Паризької кліматичної угоди, угодах про асоціацію та партнерство з ЄС, політичної ініціативи Східного партнерства «20 ключових завдань на період до 2020 року» (зокрема, результатах 15 та 16, які стосуються кліматичних змін) та Порядку денного ООН у сфері сталого розвитку до 2030 року (зокрема, цілі сталого розвитку 13 «Боротьба зі зміною клімату»). Проект фінансується Європейським Союзом та впроваджується Програмою розвитку ООН. Національний запуск ініціативи в Україні надав можливість представникам влади та різних груп зацікавлених сторін обговорити пріоритети та наступні кроки щодо впровадження EU4Climate в Україні до 2022 року. Україна активно долучалася до заходів протидії змінам клімату і була однією з перших країн, які ратифікували Паризьку угоду. Уряд працював над розробкою національної політики у сфері зміни клімату, в результаті чого прийнято Концепцію реалізації державної кліматичної політики у сфері зміни клімату до 2030 року, розроблено та представлено Стратегію низьковуглецевого розвитку до 2050 року, схвалено Енергетичну стратегію та здійснено низку інших заходів. Підтримка міжнародних партнерів, зокрема ЄС та ПРООН, відіграла вирішальну роль у цих досягненнях. Ми вітаємо запуск проекту EU4Climate, який буде спиратися на те, що було досягнуто у сфері кліматичної політики до сьогодні, і займатиметься вирішенням нових потреб, пов’язаних із розробкою стратегії адаптації до змін клімату в Україні.

Довідкова інформація: Проект EU4Climate фінансується Європейським Союзом і впроваджується Програмою розвитку ООН (ПРООН). Проект буде реалізовуватись з 2019 до 2022 ріки із загальним бюджетом 8,8 млн євро і здійснюватиме підтримку шести країн Східного партнера у розробці та впровадженні кліматичних політик. За додатковою інформацією звертайтеся до Юлії Самусь, спеціалістки з комунікацій ПРООН, yuliia.samus@undp.org або за телефоном +38 097 139 14 75


Повернення до списку