Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
04.03.2019

НААН: На початок березня стан озимини добрий, виживання рослин від 97%

Негативних явищ для перезимівлі озимих культур протягом осінньо-зимового періоду не відмічалося, стан посівів у перші дні березня можна оцінити як добрий та задовільний. Про це повідомила Національна академія аграрних наук України.

Інститут сільського господарства Степу НААН встановив, що життєздатність пшениці озимої та ячменю озимого у фазі кущіння становила 90-100%, а ячменю озимого у фазі 2-4 листків — 85-90%. У свою чергу науковці Інституту зернових культур НААН провели лабораторні аналізами та візуальні спостереження за життєздатністю рослин у польових умовах  і визначили, що лише в окремих сортів пшениці озимої відмічається незначне ушкодження листкових пластинок. Проте вони зможуть швидко відновитися з наростанням температурного режиму.

Результати відрощування рослин за Донським прискореним методом, показали, що виживання рослин озимих зернових культур становило 97-99 %.

Таким чином, можна стверджувати, що  негативних явищ для перезимівлі озимих культур  протягом осінньо-зимового періоду не відмічалося і стан посівів можна оцінити як добрий та задовільний. 

Разом із тим в НААН наголошують: ситуація вимагає оперативного і чіткого оцінювання стану задля вчасного проведення заходів догляду за ними. Особливу увагу потрібно звернути на густоту посівів, стан конусів наростання, кореневої системи та листковостеблової маси, появу і поширення хвороб. У цей же час необхідно визначитись у потребі в азотних добривах для першого і наступних підживлень озимих зернових культур. У першу чергу ранньовесняне підживлення слід провести на зріджених та недостатньо розвинених посівах, де доза азотних добрив на час відновлення вегетації повинна становити орієнтовно 70-90, на посівах у задовільному стані — 50-60, у доброму — 20-30 кг/га.


Повернення до списку