Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Ярослав Гадзало закликав фермерів скоротити імпорт генетичних ресурсів на користь власної селекції 22.05.2018

Ярослав Гадзало закликав фермерів скоротити імпорт генетичних ресурсів на користь власної селекції


Фактично відсутня система селекції у тваринництві загрожує продовольчій безпеці України. Про це заявив Президент Національної академії аграрних наук України Ярослав Гадзало під час наради з інноваційного розвитку тваринництва в ринкових умовах, яка відбулася у Вінницькій області.

 Відтак, імпорт генетичних ресурсів в окремих сегментах галузі вже сягнув критичної позначки. У свинарстві він становить 40%, молочному скотарстві — 62%, промисловому м’ясному птахівництві — 100%, яєчному — 84%. 

«Системна робота, по суті, підмінена завезенням імпортних зразків, як правило, на власний розсуд, безсистемно і безконтрольно, часто з генетичними дефектами, а науку запрошують лише тоді, коли виникають проблеми під час їх використання», — додав Ярослав Гадзало. 

Він наголосив, що сьогодні академія пропонує фермерам високопродуктивні породи тварин власної селекції, відповідні технології виробництва кормів і ветеринарний захист. Наразі 49 господарств у структурі НААН мають 86 статусів племінної справи, в тому числі 41 племзавод, 41 племрепродуктор, 2 племінні пасіки, 2 племптахозаводи. Племінне поголів’я великої рогатої худоби в мережі НААН складає 60%, свиней — 54%, овець — 90%. Щороку господарства академії продають понад 3 тисячі голів племінного молодняку ВРХ, 13 тис. молодняку свиней і 2,5 тис. овець. 

«З позиції національної безпеки і генетичного поліпшення продуктивних якостей тварин вітчизняних порід стратегічно важливим є використання саме українських породних ресурсів, що стане стабілізуючим чинником для економіки країни», — підкреслив Президент НААН.

Повернення до списку