Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Міжнародний форум «ЗДОРОВИЙ ГРУНТ – ЗДОРОВА НАЦІЯ» 25.04.2018

Міжнародний форум «ЗДОРОВИЙ ГРУНТ – ЗДОРОВА НАЦІЯ»

19 - 21 квітня 2018 року у м. Львові проведено однин з найбільших заходів аграрної галузі в Східній Європі – традиційну VII Міжнародну агропромислову виставку та форум з розвитку фермерства AGROPORT ЗАХІД ЛЬВІВ 2018.
У рамках AGROPORT ЗАХІД ЛЬВІВ 2018 Національним науковим центром «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О.Н.Соколовського» проведено Міжнародний форум «ЗДОРОВИЙ ГРУНТ – ЗДОРОВА НАЦІЯ», який відбувся 19 квітня 2018 року  у форматі двох науково-практичних семінарів на тему:
1.    «Скажемо «ні» забрудненню ґрунтів».
2.    «Інформаційне забезпечення сталого управління ґрунтовими ресурсами».
Основну увагу приділено обговоренню питань забруднення ґрунтів й інформаційного забезпечення сталого управління ґрунтовими ресурсами. Захід проведено за сприяння та фінансової підтримки ФАО та проекту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку». У семінарах взяли участь представники влади, науковці, освітяни, агровиробники з різних регіонів України, а також зарубіжні експерти, зокрема з Німеччини.
У результаті дискусії учасники заходу дійшли згоди в тому, що належне інформаційне забезпечення відіграє важливу роль у реалізації моделей системного управління родючістю ґрунтів, зокрема, в контексті децентралізації, й визначили пріоритетні напрями його вдосконалення.
Значну увагу приділено досвіду Німеччини в питанні охорони земель і відтворення родючості ґрунтів, зокрема, обговорено такі аспекти: правові передумови охорони земель; регулювання використання добрив та пов’язані з ним зобов’язання фермерів; відомча структура та повноваження під час проведення контролю за охороною земель на різних ієрархічних рівнях; менеджмент і контроль договорів оренди земель.
У рамках проведення форуму окреслено перспективи дальшої співпраці Інституту за проектом USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку» в контексті забезпечення сталого управління земельними ресурсами об’єднаних територіальних громад України.
За результатами роботи семінарів ухвалено резолюції, які спрямовані на удосконалення управління родючістю ґрунтів і вирішення проблеми їхнього забруднення, ухвалено проект Положення «Про створення Ґрунтово-інформаційного центру України» та підготовлено звернення до Кабінету Міністрів України «Про інформаційне забезпечення управління ґрунтовими ресурсами».


Повернення до списку