Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
НААН сплатила до бюджету в 2,5 раза більше, ніж отримала з нього, – Гладій  24.04.2018

НААН сплатила до бюджету в 2,5 раза більше, ніж отримала з нього, – Гладій

Установи, підприємства та організації Національної аграрної академії України в 2017 році сплатили до бюджету в 2,5 разу більше, ніж НААН отримала з нього. Про це йдеться в доповіді першого віце-президента Національної аграрної академії наук Михайла Гладія на Загальних зборах НААН.

 

«Слід зазначити, що загальна сума сплати податків та інших обов’язкових платежів до бюджету установами, підприємствами та організаціями НААН щорічно зростає, і в 2017 році становила 968,4 млн грн, що у 2,5 разу більше, ніж фінансування Академії із загального фонду Державного бюджету в 2017 році», – сказав він.

За таких умов, як зазначив Михайло Гладій, посилення податкового навантаження на державні підприємства НААН у вигляді відрахування 75% прибутку дослідних господарств, що вилучається державою до бюджету у вигляді дивідендів, призвело до «втрати» близько 100 млн грн, які могли б бути використані на розвиток науки.

 

«Таким чином державні підприємства – дослідні господарства НААН – поставлено в нерівні умови господарювання, порівняно з комерційними приватними структурами, в яких прибуток фактично не оподатковується (оскільки вони сплачують єдиний податок), а надмірне вилучення прибутку господарюючими суб’єктами НААН через дивіденди позбавляє їх господарської ініціативи та обмежує можливості їхнього інноваційного та конкурентного розвитку», – йдеться в доповіді. 

 

Перший віце-президент НААН зазначив, що з метою збереження розвитку науково-дослідної бази вітчизняної аграрної науки і освіти, академія підготувала законодавчі пропозиції щодо відновлення сплати держаними підприємствами, зокрема дослідними господарствами, частини чистого прибутку в розмірі 15%.


Повернення до списку