Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
круглий стіл «Стан та перспективи розвитку селекції і насінництва основних сільськогосподарських культур» 12.07.2017

круглий стіл «Стан та перспективи розвитку селекції і насінництва основних сільськогосподарських культур»

30 червня 2017 року на базі Інституту олійних культур Національної академії аграрних наук України (с. Сонячне, Запорізський р-н, Запорізська обл.) було проведено круглий стіл на тему «Стан та перспективи розвитку селекції і насінництва основних сільськогосподарських культур». 

В роботі круглого столу прийняли участь: представники Запорізької обласної державної адміністрації, фахівці Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, керівники та спеціалісти державних установ, сільськогосподарських підприємств різних форм власності та науковці. 

З науковою доповіддю виступив Шевченко Ігор Аркадійович, директор Інституту олійних культур НААН, член-кореспондент НААН: «Місце Інституту олійних культур НААН у структурі насінництва Запорізької області». Програмою заходу було передбачено огляд колекційних ділянок малопоширених олійних культур, дослідження лабораторії біотехнології, агротехнічні дослідження з вирощування олійних культур (льон, гірчиця, ріпак, соняшник), селекційні поля. Учасники були ознайомлені з результатами досліджень на інфекційному фоні лабораторії імунітету та захисту рослин і демонстраційними полігонами озимих та ярих зернових культур, ріпаку та гірчиці. В рамках заходу функціонувала виставка наукових досягнень Інституту та відбулася дегустація рослинних олій. 

Активну участь в роботі круглого столу прийняв директор Інституту зернових культур Національної академії аграрних наук України, академік НААН Черенков Анатолій Васильович, а також Шкурко Микола Пантелійович – генеральний директор ТОВ ПВКФ «Сяйво», голова громадської спілки «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України». Під час роботи круглого столу відмічено необхідність державної підтримки вітчизняної науки та вітчизняного виробника, а також необхідність збереження та розвитку в державі всього ланцюга створення продукції сільського господарства, починаючи з наукових досліджень та створення сортів. 
Також на круглому столі виникли дискусії що до обсягів олійних культур у сівозмінах, зокрема соняшнику. Обговорювали питання збереження родючості ґрунтів, необхідності органічних добрив для забезпечення сталого вмісту гумусу.

Повернення до списку