Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
ВІД «НЕВИДИМОЇ РУКИ» АДАМА СМІТА ДО«РИНКУ ЛИМОНІВ» ДЖОРДЖА АКЕРЛОФА 22.03.2016

ВІД «НЕВИДИМОЇ РУКИ» АДАМА СМІТА ДО«РИНКУ ЛИМОНІВ» ДЖОРДЖА АКЕРЛОФА

18 березня в Національній академії аграрних наук України (м. Київ) відбулась відкрита лекція президента Союзу аграрних журналістів Юрія Михайлова

Представники аграрних видань, аспіранти аграрних вузів та молоді вчені системи НААН взяли участь увідкритій дискусії на тему «Економіка для аграрних журналістів».

На лекції були висвітлені найбільш актуальніекономічні аспекти сільського господарства, а саме: глобальне потепління та сталий розвиток, проблеми функціонування ринків із асиметричною інформацією, робота товарних бірж та сировинних ринків, ефективність використання біоетанолу та ін.

Підсумовуючи свій виступ, Юрій Михайлов зазначив, що відповіді на зростаючі глобальні виклики можна знайти лише знизивши вплив економічних ілюзій та міфів. «За даними ФАО чисельність населення світу до 2050 року досягне 9,7 млрд, але такий прогнозований ріст має певні обмеження. В першу чергу - це брак води у світі та конфлікти, які можуть перерости у «війни за воду». Наступним стримуючим фактором зростання населення є «фосфорна катастрофа».Велика кількість цієї цінної речовини зменшується за рахунок ерозії ґрунту. При цьому, зниження обсягів експортного фосфору призведе до підвищення цін, що істотно вплине на сільське господарство в країнах, що розвиваються. Важливо зазначити, що приблизно 90 % світових запасів фосфору розташовані лише в п'яти країнах: Марокко, Китаї, Південній Африці, Йорданії та США», - зауважив Юрій Михайлов.

Наступна лекція президента Союзу аграрних журналістів буде присвячена перспективам виробництва біоетанолу в Україні та міфам АПК.


Повернення до списку