Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Обережний оптимізм з посівами озимих 20.01.2016

Обережний оптимізм з посівами озимих

Після тривалого періоду аномально теплого грудня на територію нашої країни прийшла справжня зима. Хвиля похолодання і зниження температур до -23-25 о С прокотились від північного сходу до півдня.

Стан озимих посівів зимою поточного року викликає певну заклопотаність.

Аномально тривала посуха восени у більшості регіонів виявила і посилила всі ті комерційні вільності які допускали аграрії у своїй роботі. Ігнорування і свідоме порушення науково обґрунтованої структури посівів позбавило багатьох необхідних площ для сівби озимих. Близько 30 % площ посівів пшениці озимої посіяні по оптимальних попередниках, вони, навіть, за умов посухи забезпечили своєчасне отримання сходів, посіви розпочали фазу кущення, накопичили достатню кількість цукрів (від 35 до 45 % і більше) і успішно проходять перезимівлю.

Наступна третина посівів – це посіви, які розпочали вегетацію після жовтневих і, навіть, листопадних дощів. Вони пішли в зиму маючи 2-3 листки. Накопичення цукрів у їх тканинах невисоке – 24-28 %. Проте, тривалий теплий період сприяв повільним процесам фотосинтезу і такі обмежені запаси цукрів не були витрачені. Короткочасні зниження температури до критичних показників не призвели до загибелі таких посівів.

Є реальна надія, що вони успішно перезимують за сприятливих наступних погодних умов.

Наступна третина посівів це рослини, що лише розпочали вегетацію в кінці листопада – грудні. Вони перебувають у фазі проростків – шильця, 1-го листка. Тканини таких рослин зберігають необхідну концентрацію цукрів ще з запасів ендосперму зернівки. У них теж є шанс успішно пережити зимівлю.

Циклони з південного заходу, що прокотились у зоні Степу, Лісостепу і по Лівобережжю принесли певний запас снігу. Його товщина в середньому 15-30 см. Це не лише запаси вологи, це своєрідна «ковдра» - захист ослабленої озимини від різких знижень температури.

Ситуація з озимими культурами не проста, проте не безнадійна. Нам необхідна відносно м’яка друга половина зими і ранній початок відновлення весняної вегетації. За таких умов країна буде мати реальний шанс отримати пристойний валовий збір озимих.

В залежності від завершення перезимівлі і початку весняного відростання аграрії мають бути готові до часткового пересіву в межах 10 – 25 % площ озимих культур.

Науковці Національної академії аграрних наук України постійно здійснюють моніторинг за станом озимих посівів і ходом їх перезимівлі.

В.о академіка-секретаря Відділення рослинництва

О.О. Іващенко


Повернення до списку