Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Національний науковий центр  «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова»  святкує свій ювілей 10.09.2015

Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова» святкує свій ювілей

10 вересня 2015 року Національний науковий центр «ІВіВ ім. В. Є. Таїрова» Національної академії аграрних наук України – головна науково-дослідна установа в галузі виноградарства в Україні – урочисто відзначив 110-ту річницю свого заснування. Саме у 1905 році, за ініціативи видатного фахівця в галузі виноградарства і виноробства Василя Єгоровича Таїрова, була створена перша у державі науково-дослідна установа «Виноробна станція руських виноградарів та виноробів». У 1931 році станція була реорганізована в Український науково-дослідний інститут виноградарства і виноробства, який згодом, стараннями багатьох поколінь дослідників і вчених, перетворився на авторитетний науковий центр.

Ярослав Гадзало, президент Національної академії аграрних наук, відкриваючи урочистий захід присвячений цій події, наголосив, що «ННЦ «ІВіВ ім. В.Є. Таїрова» сьогодні – це сучасна комплексна науково-дослідна структура, до складу якої входить Центр клонової селекції, 2 дослідні господарства. За роки існування Інституту селекціонерами виведено понад 130 столових і технічних сортів винограду, з яких 36 внесено до Державного реєстру сортів рослин України. Отримано 39 патентів на сорти рослин та 51- на винаходи і корисні моделі. Розроблено технології виробництва 30 найменувань вин із сортів винограду власної селекції, які отримали велику кількість золотих, срібних та бронзових медалей на дегустаційних конкурсах виноробної продукції».

«Великий практичний внесок у підвищення життєвих стандартів населення України вносять лабораторії контролю якості Інституту Таїрова, які акредитовані за міжнародним стандартом ISO 17025. Це регіональна лабораторія контролю якості продукції виноробства та лабораторія виявлення ГМО в продуктах харчування і рослинній сировині», - повідомив президент НААН.

З метою пропаганди досягнень у виноградарсько-виноробній галузі, Інститут видає фаховий збірник наукових праць «Виноградарство і виноробство», каталоги сортів винограду, щорічно проводяться науково-практичні семінари стосовно агротехніки насаджень, фестивалі «Живе вино», «Виноградний калейдоскоп». Пам’яті засновника Інституту Василя Єгоровича Таїрова проводяться «Таїровські читання».

За високий рівень наукових досліджень Національною іміджевою програмою «Лідери ХХІ століття» Інститут відзначено знаком якості «Вища проба».


Повернення до списку