Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
В Інституті зрошуваного землеробства відбулась Міжнародна науково-практична конференція з питань вирощування посухостійких культур в умовах змін клімату в Південному регіоні 27.08.2015

В Інституті зрошуваного землеробства відбулась Міжнародна науково-практична конференція з питань вирощування посухостійких культур в умовах змін клімату в Південному регіоні

26 серпня 2015 року в Інституті зрошуваного землеробства НААН (далі Інститут) відбулася Міжнародна науково-практична конференція з питань вирощування посухостійких культур в умовах змін клімату в Південному регіоні. У заході взяли участь представники органів державного управління, науковці, іноземні фахівці та українські товаровиробники.

Учасники заходу оглянули демонстраційні ділянки Інституту з вітчизняними й іноземними сортами та гібридами сорго, проса і соняшника, а також посіви пізніх і післяжнивних культур на зрошенні. Завідувач лабораторії неполивного землеробства Інституту Коваленко А.М., на демонстраційному полігоні розповів учасникам конференції про особливості технології вирощування сорго, розробленої в Інституті. Були оглянуті сорти і гібриди сорго Генічеської ДСГДС, Синельниківської ДСГДС Інституту сільського господарства степової зони НААН та Селекційно-генетичного інституту – Національного наукового центру насіннєзнавства та сортовивчення.

На конференції представники компаній «RAGT-семенс» (Франція) –Хмарський М.І., «Адванта-сідінтернешнл» (Індія) –  Житнецький К.В., «Річардсон» (США) та «Кейджо» (США) –  Луцько Г.П. презентували гібриди сорго.

Лавриненко Ю.О., заступник директора з наукової роботи Інституту зрошуваного землеробства НААН,  член-кореспондент НААН у своєму виступі зазначив, що при кліматичних кризах зростає роль розміщення посівів ярих зернових культур у  регіонах з урахуванням їх агробіологічних особливостей. Він загострив увагу на тому, що структура посівних площ повинна бути головним фактором регулювання водного режиму, в якій необхідно збільшити частку посухостійких культур та оптимізувати площу пару.

Головний науковий співробітник Інституту сільського господарства степової зони Краснєнков С.В. проаналізував стан вирощування посухостійких культур за останні  роки в Україні.

Заступник директора Департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Степанова М.М. розповіла про поширення сорго в господарствах Херсонської області, відзначила значне коливання площ його посівів у зв'язку з істотними змінами погодних умов у весняний період та поділилася з учасниками пропозицією щодо експорту сорго.

Учасники конференції оглянули виробничі посіви сорго в  СП "Херсонагроінвест", які представив директор підприємства Костяк М.М., а головний агроном Полтавський О.Г.  розповів про особливості вирощування сорго в Херсонській області. Про особливості гібридів і технологію їх вирощування розповів експерт з агрономічних питань компанії "RAGT-семенс" -  Хмарський М.І.  Головний агроном ТОВ "Вікторія"  Сивачок М.А.  поділився досвідом вирощування сорго в Миколаївській області.

Під час конференції були розглянуті основні елементи технології вирощування сорго, вибір сорту або гібриду, за конкретних умов, що складаються. Загалом, кожен виступаючий надав корисну й актуальну інформацію учасникам заходу.

 


Повернення до списку