Національна академія аграрних наук України Науково-методичний і координаційний центр з наукових проблем
розвитку АПК України
UA EN
Підсумки засідання Бюро Президії НААН від 19 серпня 19.08.2015

Підсумки засідання Бюро Президії НААН від 19 серпня

19 серпня 2015 р. на  черговому засіданні Бюро Президії НААН розглядалось питання «Розвиток м’ясного скотарства в Україні та його наукове забезпечення». У засіданні взяв участь директор Департаменту тваринництва Міністерства аграрної політики та продовольства України М.М.Кваша, запрошені науковці установ НААН з галузі тваринництва, директори дослідних господарств мережі Академії, що спеціалізуються на розведенні м’ясної худоби.

        У доповіді заступника директора з наукової роботи Інституту розведення і генетики тварин імені М.В.Зубця НААН Полупана Ю.П. окреслено сучасний  стан сегменту м’ясного тваринництва, перспективність його розвитку та науковий супровід. В Україні основи для створення спеціалізованого м’ясного скотарства закладено у 90-х роках минулого сторіччя через схрещування місцевих порід великої рогатої худоби комбінованого молочно-м’ясного напряму  продуктивності з провідними світовими спеціалізованими породами: шароле, герефорд, лімузин та абердин-ангус. За цей період виведено вітчизняні породи м’ясної худоби – українська м’ясна (1993), волинська м’ясна (1994), поліська м’ясна (1998) та південна м’ясна (2008), тварини  яких займають 70% в структурі генофонду м’ясної худоби  та за рівнем потенціалу продуктивності не поступаються тваринам кращих порід  зарубіжної селекції.

       Директор Департаменту тваринництва Мінагрополітики України Кваша М.М. зосередив увагу на перспективі розвитку  підгалузі з огляду на зростаючий попит зовнішнього ринку, який не задовольняється через відсутність потужних промислових експортно-орієнтованих підприємств і запропонував обопільно з Академією відпрацювати весь технологічний ланцюг – від виробництва продукції до її реалізації через систему спеціалізованих ринків.

       Віце-президент НААН  Бащенко М.І. обґрунтував доцільність збільшення загального поголів’я м’ясної худоби у перспективі до 40-50%, зокрема в особистих селянських господарствах, та необхідність застосування більш масштабного промислового схрещування.

     Учасники засідання Бюро Президії зосередили увагу на необхідності відновлення організаційної структури – Української галузевої науково-виробничої асоціації «М’ясне скотарство».

     Президент НААН Гадзало Я.М. наголосив на необхідності відрегулювання державної підтримки ведення м’ясного скотарства в Україні, розроблення бізнес-проектів експортно-орієнтованого виробництва яловичини  спеціалізованих м’ясних порід та важливості забезпечення внутрішнього ринку якісною яловичиною вітчизняного виробництва.

          За підсумками роботи Бюро Президії НААН прийнята постанова.


Повернення до списку